Hoe gaat een operatie bij Ellesie?

Een operatie is altijd spannend. Als je weet wat er gaat gebeuren, kan dat de spanning verminderen. We proberen je daarom zo goed mogelijk te informeren over wat je kan verwachten en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Lees hieronder over de ins- en outs van een operatie bij Ellesie Vrouwenkliniek.

Wat wordt er van je verwacht voorafgaand aan de operatie?

Wat moet je meenemen op de operatiedag?  

Op de dag van operatie

Begeleiding

Voorafgaand aan de operatie 

Voordat je geopereerd wordt krijg je een pijnstiller. Dit noemen wij ‘premedicatie’. Wij doen dit omdat de pijnstillers die we misschien na de operatie moeten geven, dan sneller werken. 

Anesthesie (verdoving)

Met de anesthesist is besproken welk soort anesthesie wordt toegepast tijdens de operatie. Bij een kijkoperatie wordt er altijd volledige narcose toegepast. 

Risico

Een operatie is nooit geheel zonder risico. Wanneer er sprake is van een spoedsituatie (bijvoorbeeld reanimatie of ernstige bloeding), dan heeft Medical Parc een overeenkomst met nabijgelegen ziekenhuizen voor eventuele spoedopname. Wanneer er onverhoopt op de terugreis een complicatie optreedt bel dan 112!

Wat er gebeurt na de operatie?

Na de operatie kom je terug in de recovery (uitslaapkamer). Je vitale functies, zoals bloeddruk en pols, meten we heel regelmatig, zodat we zeker weten dat het goed met je gaat. Als je voldoende wakker bent geworden, brengen we je weer naar de verpleegafdeling. In principe is het streven dat je dezelfde dag weer naar huis kunt.

Terugreis

In overleg met de behandelend specialist wordt bepaald wanneer je naar huis mag. Wij helpen je om comfortabel en veilig in de auto te komen. Het is niet toegestaan om alleen naar huis te reizen in welke vorm dan ook. Deelname aan het verkeer na behandeling veelal een te zware belasting is. Je bent verzekeringstechnisch dan ook niet gedekt bij ongevallen.

Eenmaal thuis begint het herstel

Thuis begint het herstel van de operatie pas echt. Nadat je Medical Parc hebt verlaten val je weer volledig onder de zorg van Ellesie Vrouwenkliniek. Ook al lijk je het aan te kunnen, je bent in het begin toch minder fit en mobiel. Zorg er dus voor dat iemand je thuis goed kan ondersteunen. Zeker de eerste 24 uur is dit van belang. Ook kan het raadzaam zijn om te zorgen dat je voor de eerste dagen al boodschappen in huis hebt of andere maatregelen hebt getroffen (via familie/buren).  

Je kunt na ontslag nog pijnklachten hebben; vooral een gevoelige onderbuik en/of van de hechtingen in de buik of vaginaal die een trekkend gevoel kunnen geven. Doe rustig aan; houdt vooral de leefregels en adviezen in acht. Je ontvangt een nacontrole afspraak bij onze kliniek voor na de ingreep.