Blog van Maaike: PMDD

Ik heb altijd last gehad van een zware menstruatie. Ik had daarbij niet alleen lichamelijke klachten, maar voelde me ook mentaal uit balans. In de week voorafgaand aan mijn menstruatie was ik nergens toe aan te zetten en erg gevoelig voor de aanwezigheid van anderen om mij heen.

Hormonale disbalans
Op mijn 16e ging ik aan de pil. Hierdoor werden de hevige menstruaties en hormonale schommelingen minder. Ik leerde leven met deze hormoonbalans, maar na 10 jaar de pil te hebben gebruikt was ik nieuwsgierig of ik ook een middel kon gebruiken zonder de hormonale effecten van de anticonceptiepil. Ik stapte over op een koperspiraal en de eerste maanden voelde ik me ontzettend goed. Ik zat beter in mijn vel, mijn libido nam toe en de overstap voelde voor mij als geslaagd. Maar na een maand of drie kwamen de hormonale schommelingen terug en veel heftiger als in het verleden. Ik viel uit op mijn werk omdat ik in de twee weken rondom mijn menstruatie niet goed meer kon functioneren. Via de huisarts kwam ik bij de gynaecoloog in het ziekenhuis terecht want het vermoeden was dat mijn klachten konden horen bij de diagnose PMDD (PreMenstrual Dysphoric Disorder).

Met de bron van de problemen aan de slag
De gynaecoloog schreef antidepressiva voor om de slechte weken die ik had mee op te vangen. Maar ik kreeg veel bijwerkingen en voelde me er niet goed bij om alleen de symptomen te bestrijden. Ik wilde met de bron van de problemen aan de slag. In het ziekenhuis kwam ik daarmee niet verder en ben toe via fora over PMDD op zoek gegaan naar een gespecialiseerde kliniek. Zo kwam ik bij Ellesie Vrouwenkliniek terecht.

Bij Ellesie werken de gynaecologen nauw samen met leefstijlconsulenten. Hierdoor bleek uit aanvullend onderzoek dat mijn progesterongehalte te laag was en dat het oestrogeen in mijn lichaam niet goed werd afgebroken. Voor het verbeteren van mijn progesteronwaardes ben ik progesteron gaan slikken. Het voedingssupplement Linidol ging ik gebruiken voor een betere hormoonbalans en oestrogeenlevel. Ik merkte een hele sterke verbetering. Rond mijn eisprong en menstruatie voelde ik me nog 1 a 2 dagen wat wankel maar dat was een sterke verbetering ten opzichte van de 2 weken per maand waarin ik me voorheen zo slecht voelde.

Nu dient mijn kinderwens zich aan en dat betekent dat ik moet stoppen met de Linidol. Ik heb mijn spiraal eruit laten halen en tegen alle verwachtingen in heb ik tot nu toe geen klachten. De verwachting is ook dat ik me in een mogelijke zwangerschap heel goed zal voelen maar dat de klap na de zwangerschap zal komen door een sterke daling van het hormoonlevel in mijn lichaam.

Hormoonbalans en levensgeluk
Mijn advies aan alle vrouwen met cyclus gerelateerde klachten is; breng je cyclus in kaart om te zien hoe je klachten samenhangen met de hormoonschommelingen in je lichaam. Ga op onderzoek uit naar wat er echt aan de hand is en blijf niet hangen in het bestrijden van je symptomen. Pak de oorzaak van je problemen aan. Laat je daarbij niet afwimpelen, want een goede hormoonbalans maakt een enorm verschil voor je levensgeluk!