Heb jij een Vitamine B12 tekort?

Vitaminen zijn belangrijke voedingsstoffen die ervoor zorgen dat ons lichaam goed kan functioneren. Vitamine B12, ook wel cobalamine genoemd, is een bijzondere voedingsstof. Het is onder meer belangrijk voor de normale werking van ons zenuwstelsel, als ook voor de ontwikkeling van rode bloedcellen in het beenmerg. De voorraad van Vitamine B12 is vaak voldoende voor minimaal 3 jaar en soms wel 10 jaar. Maar de voorraad kan dus ook op raken. Je zult er dus zelf voor moeten zorgen dat je voorraad Vitamine B12 op orde blijft.

Waarin zit Vitamine B12?
In de kern bestaat Vitamine B12 uit metaal. We halen dit uit onze voeding. Vitamine B12 zit voornamelijk in vlees, vis, eieren en zuivel. Wanneer je niet voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgt kan je voorraad Vitamine B12 op raken. Het kan ook zijn dat je door een (aangeboren) stoornis niet voldoende Vitamine B12 uit je voeding opneemt of dat het door medicatie wordt afgebroken.

Klachten
Als er niet voldoende Vitamine B12 aanwezig is in het lichaam, omdat het niet goed wordt opgenomen of omdat er te weinig binnenkomt, gaan de systemen in je lichaam minder goed werken en dit kan allerlei fysieke, neurologische en/of psychische klachten geven. Denk onder meer bij fysieke problemen aan bloedarmoede en cyclusstoornissen.  Een tekort aan Vitamine B12 vul je niet zomaar weer aan.

Het is belangrijk om de oorzaak van het tekort aan Vitamine B12 te achterhalen. Vervolgens kunnen wij aan de hand van leefstijladviezen helpen om de balans in je lichaam weer op orde te brengen.

Wil jij weten of er bij jou sprake is van een Vitamine B12 tekort?
Vul dan allereerst de laagdrempelige Vitamine B12 scorekaart in om te zien of jouw klachten voortkomen uit een Vitamine B12 tekort. Neem gerust contact met ons op voor een vervolgafspraak om de scores en jouw klachten te bespreken.

Voor meer informatie over Vitamine B12 tekort, bezoek ook eens de website van de Stichting B12 Tekort