Ijzerinfuus
Wanneer er sprake is van bloedarmoede (een te laag Hemoglobine) is een aanvulling van het ijzergehalte (ferritine-waarde) in het bloed noodzakelijk. Bloedarmoede kan ontstaan omdat je bijvoorbeeld last hebt van hevig bloedverlies tijdens je menstruatie. Of wanneer er sprake is van een cyclusstoornis waardoor je vaker vloeit dan wat normaal.
Het aanvullen van het ijzertekort kan o.a. door het inzetten van een ijzerinfuus. Soms kan er ook sprake zijn van een ijzertekort, zonder dat er sprake is van bloedarmoede. Een ijzerinfuus bevat medicatie (ijzerkoolhydraat) waarmee het ijzergehalte in jouw bloed snel kan worden aangevuld. Dit gaat sneller dan door inname van ijzertabletten en betreft een juiste aanvulling als de aanvankelijke therapie van ijzertabletten niet is aangeslagen.
Hoe werkt het ijzer-infuus?
Wanneer onze gynaecoloog een ijzerinfuus voorschrijft, word je ingepland voor een afspraak bij ons in de kliniek. Het is niet mogelijk om alleen voor een ijzerinfuus verwezen te worden. Wanneer de gynaecoloog in jouw medisch plan opneemt dat een ijzerinfuus onderdeel is van de behandelaanpak, wordt dit ingezet. Denk aan een ijzertekort in het kader van overmatig menstrueel bloedverlies bij een cyclusstoornis. Voor de dosering van het infuus houden we rekening met de mate van ijzertekort maar ook met je gewicht en leeftijd.
Na binnenkomst in onze kliniek neem je plaats in een fijne loungestoel, waar je tijdens het aanbrengen en inlopen van het infuus comfortabel in kunt zitten. Je krijgt een infuus ingebracht via een bloedvat (ader) in je arm. We laten vervolgens het ijzerinfuus (medicijn) inlopen. Voorafgaand en na het geven van het ijzerinfuus controleren we je bloeddruk, temperatuur en hartslag, als mede zullen we vragen naar je welbevinden en eventuele bijwerkingen.
Je bent voor de totale behandeling ongeveer 2 uur bij ons in de kliniek aanwezig. Neem bijvoorbeeld een boek, tijdschrift of laptop mee om de tijd te overbruggen. Je mag na behandeling met het ijzerinfuus gewoon zelf naar huis rijden. Plan de rest van de dag niet te veel activiteiten om je lichaam de tijd te geven te herstellen.
Je kunt na de behandeling last krijgen van enkele bijwerkingen. In minder dan 10% van de gevallen krijgen patiënten last van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en obstipatie (moeizame stoelgang). Op de plaats waar het infuus in je arm heeft gezeten kun je een rood, branderig en/ of pijnlijk gevoel ervaren.
Ongeveer een week nadat je de ijjzerinfuus behandeling hebt gehad, zul je merken dat je je beter gaat voelen en dat klachten afnemen. Indien nodig kan er opnieuw bloed worden afgenomen om te beoordelen of het Ferritine voldoende gestegen is. Dit onderzoek vindt meestal pas 2-3 maanden na het ijzerinfuus plaats. Een vervolgafspraak kun je hiervoor afstemmen met je behandelend arts.