Menstruatie­klachten

De meerderheid van de vrouwen denkt dat menstruatieklachten er nu eenmaal bij horen. Maar als hevig menstrueel bloedverlies of extreme menstruatiepijn jouw agenda gaan bepalen, is het tijd om er iets aan te doen.

Een heftige menstruatie kan zich op allerlei manieren uiten. Je moet zo vaak tampons of maandverband wisselen dat je de deur haast niet uit kan. Je hebt extreme buikpijn of spierkrampen. Je voelt je zo beroerd dat je een aantal dagen niet kunt werken. Je hebt stemmingswisselingen waarbij sombere, gejaagde of boze gevoelens overheersen. Je hebt last van flauwtes of een gebrek aan conditie. Je seksuele relaties staan onder druk. Weet dat je niet alleen bent en dat er allerlei behandelingen zijn die jouw menstruatieklachten kunnen verminderen of verhelpen.

Wist je dat?

Veel bloedverlies tijdens je menstruatie

Wanneer is menstruatie te hevig? Natuurlijk hoort bloedverlies erbij, maar soms is te veel écht te veel. Er zijn vrouwen die iedere halfuur hun tampon of maandverband moeten verwisselen, of die hevige menstruatie met stolsels ter grootte van knikkers of zelfs golfballen verliezen. In zulke gevallen, en alle andere gevallen waarin jij te veel last ervaart, is het aan te raden om eens te laten onderzoeken wat er aan het heftige bloedverlies is te doen. Zeker aangezien veel bloedverlies tijdens je menstruatie kan leiden tot gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld door ijzergebrek of een hemoglobinedaling.

Te veel bloedverlies symptomen

Heb jij last van hevig menstrueel bloedverlies? Check het met menstruatiescorekaart

Download de folder  Luister de podcast

Heftige menstruatiepijn

Een andere veelvoorkomende menstruatieklacht is hevige menstruatiepijn. Dat kan zijn extreme buikpijn tijdens de menstruatie, maar ook pijn in de onderrug, uitstraling naar de benen, darmkrampen, hoofdpijn en spierpijn. Een pijnlijke menstruatie kan erg hinderlijk zijn, bijvoorbeeld als je zoveel pijn hebt dat je moet blijven zitten of liggen en niet je dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren. Ook kan de pijn leiden tot vermoeidheid of misselijkheid. Als de pijn zo erg is dat oplossingen zoals pijnstillers, warmte en rust niet helpen, is het een goed idee om dit verder te laten onderzoeken.

Hevige menstruatie: mogelijke oorzaken

Soms is een hevige menstruatie redelijk onschuldig – iedere vrouw ervaart andere menstruatieklachten en sommige vrouwen hebben gewoonweg de pech dat zij veel last hebben van hun menstruatie. Dit kan ook mettertijd minder of meer worden. Dat betekent overigens niet dat je ermee rond hoeft te blijven lopen; ook zonder ernstige oorzaak zijn er mogelijkheden om vervelende menstruatieklachten te verminderen. Een aantal zaken die een heftige of pijnlijke menstruatie kunnen veroorzaken zijn:

Vaak is het geen eenduidige oorzaak die ten grondslag ligt aan een hevige menstruatie. Om jouw menstruatieklachten zo goed mogelijk op te lossen, kun je het beste een afspraak maken met een gynaecoloog of vrouwenkliniek voor een persoonlijk consult.

Menstruatieklachten verminderen

Het maakt niet uit waar jouw menstruatieklachten vandaan komen of wat ze precies zijn: als jij overmatig last ondervindt van je menstruatie, weet dan dat behandeling goed mogelijk is. Je hoeft niet maar vol te houden of door te zetten terwijl je ook zonder deze moeilijkheden door het leven kunt gaan. Bij Ellesie helpen we je onder andere op de volgende manieren te menstruatieklachten te verminderen:

Leefstijladvies

Kleine veranderingen maken soms al een groot verschil. Met aanpassingen op het gebied van voeding, beweging, slaap, stress, suppletie en mindset kunnen sommige klachten al verminderen of zelfs verdwijnen. Onze leefstijlconsulent helpt je door middel van persoonlijk leefstijladvies graag met het maken van dit soort veranderingen.

Ook interessant: Wat eten tijdens menstruatie en tegen klachten?

Medicatie

Er zijn medicijnen die het bloedverlies kunnen temperen. Medicatie zonder hormonen kan pijnstillend werken en zorgen voor afname van de hoeveelheid bloedverlies. Medicatie met hormonen kan het bloedverlies ook sterk kan doen afnemen of zelfs doen stoppen. Denk aan het gebruik van de anticonceptiepil, hormonenring, -pleister, -staafje of -spiraaltje.

Operatie

Als de menstruatieklachten ernstiger zijn en andere behandeling niet goed genoeg werkt, kunnen we de klachten met een ingreep verhelpen. Er zijn verschillende opties, afhankelijk van wat de oorzaak van jouw klachten en wensen zijn. Meer informatie over de verschillende behandelingen lees je op de pagina’s:

Hulp bij een heftige menstruatie

Heb je nog ergens vragen over, wil je jouw menstruatieklachten persoonlijk bespreken of meteen een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op. Ons ervaren team van deskundige specialisten, uiteenlopend van gynaecologen en verpleegkundigen tot leefstijl- en overgangsconsulenten, helpt jou om weer volop in het leven te kunnen staan.