Blog van Carola: Hormonen in Balans

Carola is getrouwd en heeft een zoon van 5 en een dochter van 3. Beide kinderen werden geboren na spontaan ontstane zwangerschappen. Bijzonder omdat bij Carola de diagnose PCOS is vastgesteld. Maar na de geboorte van de kinderen was het niet alleen haar menstruatiecyclus waar Carola last van hield. Ze kreeg klachten waarvan ze zelf wist; dit hoort er niet zomaar bij…

Carola: ‘’Na de bevalling van ons tweede kindje was ik helemaal uit balans. Ook na 9 maanden ontzwangeren had ik nog buikpijn klachten, pijnlijke gewrichten, vermoeidheid, hoofdpijn, last van opvliegers, onrustig slapen en was ik snel overprikkeld. Ik ging naar de huisarts en de conclusie was dat ik tegen een overspanning aanzat. Maar mijn gevoel zei heel sterk; dit heeft te maken met mijn hormonen. De klachten werden steeds meer een belemmering voor mijn dagelijkse leven. Mijn man werkt in de zorg dus hij had wel beeld bij mijn klachten. Toch is het lastig om je als man in te leven in wat hormonen doen met een vrouw. Een man zit simpelweg niet in het zelfde schuitje.

Via een collega op het werk kwam ik bij Ellesie Vrouwenkliniek terecht. Bij het eerste consult met de gynaecoloog werd ik meteen serieus genomen. Ik dacht; zie je wel, ik ben niet gek. Je gehoord voelen en de bevestiging krijgen gaf me hoop dat ik me weer meer mezelf zou kunnen gaan voelen.

De scherpe kantjes ervan af halen
Samen met de gynaecoloog zijn we stap voor stap gaan kijken wat we konden doen aan mijn klachten. Uit echo- en bloedonderzoek bleek dat ik wat lager progesteron- en vitamine B12-gehalte had. Ik was al bekend met vitamine B12 injecties maar bij mij bleek het nog niet goed te zijn ingesteld.

Met progesteron medicatie, de juiste dosering vitamine B12 injecties en supplementen merkte ik dat de klachten minder werden. Ik ben tegelijkertijd bewuster met voeding omgegaan en ben gaan sporten om mezelf mentaal te versterken. De behandelingen hielpen me om een meer stabiele gemoedstoestand te krijgen met minder overprikkeling en pijn aan mijn gewrichten. Mijn menstruatie werd ook minder heftig dan voorheen.

Ik ben uiteindelijk wel moeten stoppen met de progesteron medicatie omdat ik last van de bijwerkingen (allergie) kreeg. Maar de scherpe kantjes zijn er wel vanaf gehaald door veranderingen in mijn leefstijl en door de juiste vitamines aan te vullen met behulp van supplementen.

Bewust delen
Ik heb mijn klachten bewust gedeeld met mijn omgeving en op het werk. Hormonen horen bij het leven en toen ik mijn klachten deelde kon ik mijn gevoelens van ongemak ook delen. Open zijn over wat je meemaakt is ook mijn advies naar andere vrouwen. Houd het niet voor je, want de ervaringen van andere vrouwen kunnen je zeker helpen en het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat. Voor veel vrouwen geldt dat hun hormoonhuishouding niet goed in balans is.

Ik hoop dat andere vrouwen erkennen dat hormonen een grote impact hebben op het vrouwelijk leven. Ik heb een mix gevonden van vitamines, hormonen, voeding, sport en een steunend thuisfront om me echt beter te gaan voelen. Ik hoop dat mijn verhaal ook andere vrouwen kan helpen bij het vinden van een fijne hormoonbalans!