De overgang is voor mij een zoektocht die al 3 jaar duurt

Het persoonlijke verhaal van Francis

Toen ik 3 jaar geleden begon met mijn nieuwe baan raakte ik op de eerste dag helemaal in paniek. Ik voelde grote onrust en huilde om niets. Het leek wel alsof ik van de een op de andere dag in een totaal ander persoon was veranderd. Ik voelde me een emotioneel wrak zonder zelfvertrouwen.

Een bezoek aan de huisarts leidde tot de diagnose burn-out. Maar dit klonk voor mij niet herkenbaar in de oren. Ik  stond nuchter in het leven en door mijn baan in de zorg was ik gewend om hard te werken. Daarnaast waren mijn klachten opeens ontstaan en had ik nog nooit last gehad van burn-out verschijnselen.

Maar omdat ik nog steeds menstrueerde en pas begin 40 was, bleef de huisarts bij de diagnose burn-out. Uit onderzoeken naar onder andere mijn hart en schildklier bleek namelijk geen lichamelijke oorzaak.  

Ik dacht dat ik gek werd

Ik voelde me heel onmachtig, omdat de huisarts zei dat ik niets mankeerde. Ik dacht echt dat ik gek werd. Ik had het gevoel geen controle meer te hebben over mijn lichaam of gevoel. Ik pakte dan ook alles aan om mezelf weer in balans te brengen. Ik ging met mijn leefstijl aan de slag, nam diverse coaches en heb iedere dag uren gewandeld. Maar niets hielp…. Mijn toenmalig gynaecoloog zei; ‘ga maar aan de pil’ , want dat zou de oplossing zijn.

Maar de onrust, de paniek, de stemmingswisselingen en het plotselinge huilen; het ging maar niet weg. Waar ik voorheen bergen kon verzetten kon ik nu maar niet door het werk heen komen.

Toen ik erover in gesprek ging met een collega op het werk viel het kwartje. Zij had namelijk hetzelfde meegemaakt toen ze in de overgang kwam. De assistente van mijn gynaecoloog vertelde me toen over de gespecialiseerde vrouwenzorg van Ellesie. Na een eerste gesprek met gynaecoloog Els van Doorn van Ellesie ontstond er bij mij rust en erkenning. Ik was niet gek; er was echt iets met me aan de hand!

Hormoontherapie

Na diverse onderzoeken ben ik onder begeleiding van Els gestart met hormoontherapie. Ik ben daar nu 3 a 4 weken mee bezig en de onrust in mijn lijf is met 90% verminderd. Als ik me zo blijf voelen, dan is er absoluut met mijn overgangsklachten te leven.

Aan andere vrouwen wil ik meegeven om niet rond te blijven lopen met klachten. Doe goed onderzoek voor jezelf en vaar niet blind op de huisarts. Praat met anderen over jouw klachten, bijvoorbeeld met je moeder, schoonmoeder of een collega. Wellicht herkennen ze jouw verhaal en zo kom je op het juiste spoor terecht.

Lees meer over de overgang