Overgangs­klachten

De overgang, of menopauze, is de periode waarin vrouwen voor het laatst menstrueren. Het is een levensfase die heel natuurlijk is, maar die ook een behoorlijke impact kan hebben op het dagelijks functioneren. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in je lichaam. Je kunt dan last krijgen van overgangsklachten. Dat is erg vervelend, maar overgangsklachten verminderen of zelfs verhelpen is mogelijk. Ellesie biedt je graag de zorg die bij jou past.

Overgang en leeftijd

Wanneer menopauze bij een vrouw optreedt, loopt best uiteen. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar. De duur van de overgangsperiode is bij elke vrouw verschillend.

Wat veroorzaakt overgangsklachten?

Tijdens de overgang houden de eierstokken geleidelijk op met de productie van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Oestrogeen heeft invloed op talrijke functies in het lichaam, zoals hart­ en bloedvaten, botten, borsten en urinewegen. Als je hormonen uit balans zijn, kun je daar klachten aan ondervinden. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang dan ook klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren.

Menopauze symptomen

Je kunt het effect van menopauze op verschillende manieren voelen. Zowel fysiek als mentaal of emotioneel. Zo zijn er klachten die te maken hebben met de overgang en seks(ualiteit) of menstruatie. Maar ook angst en stemmingswisselingen (irritatie, huilbuien) komen vaak voor. Andere voorbeelden van veelvoorkomende overgangsklachten zijn:

Sommige symptomen zijn relatief onschuldig, maar ook problemen met de schildklier, suikerziekte, botontkalking of hartkloppingen en andere hartklachten komen voor. Heb je ergens last van, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts of met een overgangsconsulent.

Bloedverlies na de overgang?

Wanneer je een jaar nadat het laatste bloedverlies vaginaal is opgetreden, opnieuw vaginaal bloedverlies krijgt, is dit meestal onschuldig. Spontaan bloedverlies na de overgang kan wel onzeker maken. Het is goed om te onderzoek te doen naar waar het (hevig) bloedverlies na de overgang vandaan komt. Er zijn veel verschillende gynaecologische oorzaken te noemen. Denk bijvoorbeeld aan een droger, kwetsbaarder wordende schede door de verminderde aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Ben ik in de overgang? Green Scale overgangstest

De Green Scale, officieel de ‘Green Climacteric Scale’, is een lijst met overgangssymptomen die wereldwijd gebruikt wordt om overgangsklachten in kaart te brengen. Op deze lijst geef je per symptoom de heftigheid van de klacht aan zoals deze bij jou voorkomt.

Als je bij overgangsklachten deze test invult en meeneemt wanneer je voor jouw eerste afspraak in onze kliniek komt, krijgen we direct een goed beeld van jouw klachten. Zo is er tijdens het consult meer tijd voor jouw verhaal, zodat we beter een behandeling kunnen bepalen.

Download de Green Scale van Ellesie

Overgangsconsulent Ellesie

Ellesie is de enige kliniek in Nederland die volledig is gespecialiseerd in de vrouwelijke cyclus. Wij herkennen jouw klachten en begrijpen de impact ervan op jouw dagelijks leven. Zowel thuis als op het werk. Wij bieden je graag de zorg die bij jou past. Met advies op het gebied van leefstijl, voeding en mindset en waar nodig met (niet-hormonale) medicatie.

Bij een eerste consult brengen we jouw klachten in kaart, liefst met behulp van bovenstaande Green Scale. Door middel van een vragenlijst, anamnese en gynaecologisch onderzoek bekijken we waar jouw klachten vandaan komen. Vaak wordt aanvullende diagnostiek ingezet om een nauwkeuriger beeld te krijgen en daarmee een passende behandeling te bepalen.

Waar heb je last van, vragen over of zoek je hulp bij? Wij helpen je verder. Zodat klachten worden weggenomen en jij weer helemaal jezelf kan zijn.