Overgangs­klachten

De overgang, of menopauze, is de periode waarin vrouwen voor het laatst menstrueren. Het is een levensfase die heel natuurlijk is, maar die ook een behoorlijke impact kan hebben op het dagelijks functioneren. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in je lichaam. Je kunt dan last krijgen van overgangsklachten. Dat is erg vervelend, maar overgangsklachten verminderen of zelfs verhelpen is mogelijk. Ellesie biedt je graag de zorg die bij jou past.

Overgang en leeftijd

Wanneer menopauze bij een vrouw optreedt, loopt best uiteen. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun veertigste en zestigste jaar. De duur van de overgangsperiode is bij elke vrouw verschillend.

Wat veroorzaakt overgangsklachten?

Tijdens de overgang houden de eierstokken geleidelijk op met de productie van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Oestrogeen heeft invloed op talrijke functies in het lichaam, zoals hart­ en bloedvaten, botten, borsten en urinewegen. Als je hormonen uit balans zijn, kun je daar klachten aan ondervinden. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang dan ook klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren.

Menopauze symptomen

Je kunt het effect van menopauze op verschillende manieren voelen. Zowel fysiek als mentaal of emotioneel. Zo zijn er klachten die te maken hebben met de overgang en seks(ualiteit) of menstruatie. Maar ook angst en stemmingswisselingen (irritatie, huilbuien) komen vaak voor. Andere voorbeelden van veelvoorkomende overgangsklachten zijn:

Sommige symptomen zijn relatief onschuldig, maar ook problemen met de schildklier, suikerziekte, botontkalking of hartkloppingen en andere hartklachten komen voor. Heb je ergens last van, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts of met een overgangsconsulent.

"Ik dacht dat ik gek werd" Lees het verhaal van Francis over de overgang

Bloedverlies na de overgang?

Wanneer je een jaar nadat het laatste bloedverlies vaginaal is opgetreden, opnieuw vaginaal bloedverlies krijgt, is dit meestal onschuldig. Spontaan bloedverlies na de overgang kan wel onzeker maken. Het is goed om onderzoek te doen naar waar het (hevig) bloedverlies na de overgang vandaan komt. Er zijn veel verschillende gynaecologische oorzaken te noemen. Denk bijvoorbeeld aan een droger, kwetsbaarder wordende schede door de verminderde aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Hormonen en de overgang

In de overgang spelen hormonen uiteraard een grote rol. Zo nemen progesteron en oestrogeen in de overgang af, wat tot allerlei veranderingen leidt, zoals je op deze pagina hebt kunnen lezen. Als je daar last van krijgt, is een behandeling met hormonen een mogelijkheid. Er zijn bepaalde klachten waarvoor je bijvoorbeeld oestrogeen kunt gebruiken. Wij bespreken graag met je welke hormonen je in de overgang op welke manier tot je kunt nemen.

De overgang en hartklachten

Hartklachten bij vrouwen in de overgang worden vaak niet goed opgemerkt. Ze worden verward met overgangsklachten of niet herkend als hartklachten, omdat deze bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen. Minder bekende signalen van hartklachten bij een vrouw in de overgang zijn bijvoorbeeld pijn in de bovenbuik, kortademigheid, duizeligheid, een onrustig gevoel of extreme moeheid.

Daarnaast is de kans op hart- en vaatziekten na de overgang gemiddeld iets groter. Dit omdat het gehalte oestrogeen, dat de vaatwand beschermt, is afgenomen en het cholesterol vaak toeneemt. Heb je vaak en/of lange opvliegers, zitten hartklachten in je familie of maak je je om andere reden zorgen, bespreek dit dan met je huisarts of met je gynaecoloog bij Ellesie. Zo kun jij met hartklachten bij de overgang op tijd doorverwezen worden.

Stijve spieren en gewrichten in de overgang

Oestrogeen is onder andere verantwoordelijk voor de productie van collageen, een belangrijk eiwit dat je spieren, pezen en kraakbeen helpt soepel te houden. Vandaar dat veel vrouwen last krijgen van stijve spieren in de overgang. Ook neemt je spiermassa sowieso af en verandert je hormoonhuishouding. Stress en slecht slapen hebben ook invloed op spier- en gewrichtspijnen in de overgang.

Heb jij last van stijfheid in je spieren bij het opstaan, bewegen of uitvoeren van bepaalde taken? Vaak kan een gezonde leefstijl al veel invloed hebben op spier- en gewrichtsklachten in de overgang. Zoals de juiste voeding, beweging, nachtrust en eventueel supplementen of medicatie waar nodig. Onze consulenten bespreken graag met jou de mogelijkheden om je klachten te verlichten.

Ben ik in de overgang? Greene Scale overgangstest

De Greene Scale, officieel de ‘Greene Climacteric Scale’, is een lijst met overgangssymptomen die wereldwijd gebruikt wordt om overgangsklachten in kaart te brengen. Op deze lijst geef je per symptoom de heftigheid van de klacht aan zoals deze bij jou voorkomt.

Als je bij overgangsklachten deze test invult en meeneemt wanneer je voor jouw eerste afspraak in onze kliniek komt, krijgen we direct een goed beeld van jouw klachten. Zo is er tijdens het consult meer tijd voor jouw verhaal, zodat we beter een behandeling kunnen bepalen.

Download de Greene Scale van Ellesie

Download the English version of the Greene Scale

"Blijf vooral zelf aan het stuur zitten: jij kent jouw lijf het beste" Lees de ervaring van Liesbeth.

Overgangsconsulent Ellesie

Ellesie is de enige kliniek in Nederland die volledig is gespecialiseerd in de vrouwelijke cyclus. Ook als overgangsconsulent herkennen jouw klachten en begrijpen de impact ervan op jouw dagelijks leven. Zowel thuis als op het werk. Wij bieden je graag de zorg die bij jou past. Met advies op het gebied van leefstijl, voeding en mindset en waar nodig met (niet-hormonale) medicatie.

Bij een eerste consult brengen we jouw klachten in kaart, liefst met behulp van bovenstaande Greene Scale. Door middel van een vragenlijst, anamnese en gynaecologisch onderzoek bekijken we waar jouw klachten vandaan komen. Vaak wordt aanvullende diagnostiek ingezet om een nauwkeuriger beeld te krijgen en daarmee een passende behandeling te bepalen.

Waar heb je last van, vragen over of zoek je hulp bij? Wij helpen je verder. Zodat klachten worden weggenomen en jij weer helemaal jezelf kan zijn.