NovaSure-behandeling

Slechts 10 tot 15% van de vrouwen die last hebben van hevige menstruatiebloedingen (menorragie) laten zich hiervoor behandelen. Terwijl miljoenen vrouwen ermee kampen. Misschien ervaar jij ook regelmatig hevige menstruaties en heb je zelfs al diverse behandelingen geprobeerd om hiervan af te komen. Zet een punt achter je klachten met NovaSure: een endometriumablatie-behandeling tegen hevig bloedverlies tijdens je maandelijkse periode (menorragie). Lees hier meer over hoe de NovaSure-behandeling jou weer kan laten genieten van het leven.

Wat is een NovaSure-behandeling?


De NovaSure is speciaal ontwikkeld voor endometriumablatie: het wegbranden van het baarmoederslijmvlies, om zo hevige menstruatiebloedingen te verminderen. Tijdens een behandeling met de NovaSure (een waaier) wordt met een radiofrequentie-energie het baarmoederslijmvlies verdroogt en weggebrand. De behandeling duurt maximaal 90 seconden.

Wat zijn de voordelen van NovaSure?

Wat is menorragie precies?

Als je last hebt van veel bloedverlies tijdens je menstruatie, heb je mogelijk last van menorragie. Menorragie kent symptomen zoals een ongewone, hevige of langdurige menstruatie, soms gepaard met stolsels of hevige menstruatiepijnen. Het kan lichamelijke, sociale en emotionele klachten met zich meebrengen. Belangrijk om te weten is dat je er niet alleen voor staat. Wist je dat wel 20% van de vrouwen last heeft van menorragie? Voor menorragie is een behandeling mogelijk, bijvoorbeeld door het baarmoederslijmvlies weg te branden. In onze gespecialiseerde vrouwenkliniek helpen we je graag verder.

Hoe ontstaat hevig bloedverlies tijdens de menstruatie eigenlijk? De slijmvliesbekleding van de baarmoederholte (endometrium) wordt iedere menstruatiecyclus opnieuw opgebouwd en weer afgebroken. Het baarmoederslijmvlies bij sommige vrouwen is dikker dan bij andere vrouwen en een dikkere laag zorgt over het algemeen voor hevige menstruaties, vaak samen met pijnklachten. Door het baarmoederslijmvlies te verwijderen (ablatie), zal de menstruatie sterk afnemen of zelfs verdwijnen, terwijl de hormonale cyclus wel gewoon doorgaat.

Welke verdoving krijg je tijdens de NovaSure-behandeling?

Een NovaSure-behandeling kan in de operatiekamer of de poliklinische operatiekamer plaatsvinden. In de operatiekamer gebeurt de behandeling onder volledige narcose of met een ruggenprik. In de poliklinische operatiekamer krijg je zowel een plaatselijke verdoving van de baarmoederhals als een algehele kortdurende, snelwerkende verdoving.

Wat mag je verwachten na de behandeling?

Na de NovaSure-behandeling mag je meteen naar huis, maar je kunt wat last hebben van buikkrampen of misselijkheid. Na acht tot twaalf uur nemen deze klachten meestal af. Verder kun je de eerste zes weken waterige, bruine of vies ruikende afscheiding ervaren. In die eerste paar weken is het advies om geen geslachtsgemeenschap te hebben, in bad te gaan of tampons te gebruiken ter voorkoming van infecties. Over het algemeen kun je na enkele dagen weer normale activiteiten oppakken, hoewel je lichaam een paar weken nodig zal hebben om volledig te herstellen.

Wat zijn de resultaten van NovaSure?

Na de NovaSure-behandeling verminderen menstruatiebloedingen of verdwijnen deze zelfs volledig. De eerste resultaten merk je vaak na twaalf weken.

Kan ik na een NovaSure-behandeling nog zwanger worden?

Na een endometriumablatie tegen menorragie is zwanger worden nog wel mogelijk, maar niet wenselijk. Het is namelijk voor zowel moeder als foetus gevaarlijk, aangezien het baarmoederslijmvlies de foetale ontwikkeling niet meer goed kan ondersteunen. Het is dus belangrijk dat je geen kinderwens (meer) hebt als je voor deze behandeling kiest.

Kom ik in aanmerking voor NovaSure?

NovaSure is gericht op vrouwen die nog niet in de overgang zijn, geen kinderwens hebben en hevig bloedverlies ervaren. Een behandeling is mogelijk als jouw baarmoederholte hiervoor geschikt is. Ook is het belangrijk dat je op dit moment geen poliepen of myomen hebt. Heb je deze wel, dan past de MyoSure-behandeling bij jou. Deze wordt dan ook vaak eerst toegepast. Hierna kunnen we opnieuw kijken of je in aanmerking komt voor de NovaSure-behandeling. Neem zeker dus contact met ons op om jouw menstruatieklachten met ons te bespreken.

Baarmoederslijmvlies wegbranden bij Ellesie

Ellesie is de enige kliniek in Nederland die volledig is gespecialiseerd in de vrouwelijke cyclus. Wij herkennen jouw klachten en begrijpen de impact ervan op jouw dagelijks leven. Zowel thuis als op het werk. Wij bieden je graag de zorg die bij jou past. Zodat klachten worden weggenomen en jij weer helemaal jezelf kan zijn.

Wil je alvast meer weten over de NovaSure-behandeling? Download de folder over NovaSure of neem contact met ons op om jouw situatie persoonlijk te bespreken.