Afwijkende vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding is heel normaal. Normale vaginale afscheiding is meestal helder of wit en dun tot dik van structuur, afhankelijk van de invloed van hormonen gedurende de maand. Merk je afwijkende veranderingen in de kleur, geur, dikte of hoeveelheid van jouw afscheiding en heb je twijfels? Neem dan contact met ons op.

Afwijkende afscheiding is namelijk een teken van een onderliggend probleem. Vaak wijst zulke afscheiding op een schimmelinfectie of bacteriële infectie, zoals bacteriële vaginose of een candida-infectie. Dat is meestal onschuldig en eenvoudig te behandelen. Maar het kan ook een (ernstigere) seksueel overdraagbare aandoening betreffen. Des te meer reden om je klachten te laten onderzoeken en behandelen.

Afwijkende kleur

Niet alle vaginale afscheiding is transparant; een beetje witte, melkachtige afscheiding in je onderbroek is heel normaal. Heeft de substantie een andere kleur dan dat, dan kan het zijn dat er iets aan de hand is. Is je vaginale afscheiding roze of bruin, dan kan er bloed in zitten – menstrueel bloed, maar ook bloed uit een wondje. Gele of groene afscheiding kan duiden op een infectie. Zeker als je naast een geelgroene afscheiding ook jeuk, een nare geur of pijn ervaart, is er hoogstwaarschijnlijk behandeling nodig. Onbehandelde infecties en aandoeningen kunnen verdere complicaties met zich meebrengen, dus blijf niet onnodig lang rondlopen met je klachten.

Afwijkende structuur

De structuur van vaginale afscheiding kan erg verschillen; per persoon en per moment in je cyclus. Over het algemeen varieert dit van waterig tot slijmerig. Merk je dat je afscheiding van structuur verandert op een manier die je niet gewend bent, dan kan er iets aan schelen. Denk bijvoorbeeld aan:

Vaak gaat een afwijkende structuur gepaard met een afwijkende kleur. Veelvoorkomende klachten zijn bijvoorbeeld dikke witte afscheiding, witte korrelige afscheiding, witte brokkelige afscheiding, witte slijmerige afscheiding en dikke gele afscheiding. Om precies te bepalen waar jouw symptomen vandaan komen, is onderzoek nodig. Onze vrouwenkliniek biedt daar een veilige, vertrouwelijke omgeving voor.

Stinkende afscheiding

In principe is er niets mis met een vaginale geur. Maar als je last krijgt van anders of sterker ruikende afscheiding, is dat reden voor nader onderzoek. Je afscheiding ruikt bijvoorbeeld zuur, naar vis, naar ijzer of naar ammoniak. Zaken zoals een zure afscheiding of een visgeur kunnen wijzen op onder andere een schimmelinfectie of soa. Vraag je je af wat te doen omdat je afscheiding stinkt? Kom dan gerust langs voor een afspraak met een van onze gynaecologen. Wij helpen je graag aan de oplossing.

Overmatige afscheiding

Meer afscheiding dan normaal hoeft niet per se op klachten te wijzen. Soms produceer je kortdurend meer afscheiding vanwege hormonen gedurende je cyclus. Ook kan het een heel normaal, fysiologisch iets zijn, bijvoorbeeld als je zwanger bent. Maar merk je in combinatie met veel vaginale afscheiding ook andere symptomen, dan kan dat duiden op onderliggende problemen. Bijvoorbeeld (heel) veel witte afscheiding of overtollige afscheiding met afwijkende geur. Maak je je zorgen, maak dan gerust voor de zekerheid een afspraak.

Behandeling van afwijkende afscheiding

Een afwijkende kleur, geur, dikte of hoeveelheid van je afscheiding hoeft niet altijd op een infectie of een soa te wijzen. Het kan ook te maken hebben met je hormonen, de overgang of een zwangerschap. Juist omdat de oorzaken zo uiteenlopend zijn, is het belangrijk goed onderzoek te laten doen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter je passende zorg kunt krijgen. Voorbeelden van klachten en bijbehorende behandeling zijn:

Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een vaginale infectie die seksueel overdraagbaar is tussen vrouwen. De oorzaak is meestal een verstoring van de bacteriële balans in de vagina. Dat kan zijn doordat (onschuldige) bacteriën via mond of vingers de vagina binnenkomen, maar ook door gebruik van bepaalde glijmiddelen, te veel zeep of het te lang inhouden van een tampon. Je krijgt last van jeuk, afscheiding die grijs van kleur is en naar vis ruikt, en geïrriteerde schaamlippen. Behandeling van bacteriële vaginose is niet altijd nodig; de klachten verdwijnen vaak vanzelf. De infectie kan wel terugkomen.

Candida vaginalis

Een candida-infectie is een schimmelinfectie die je kunt krijgen door seks met een besmet persoon, maar ook door overmatig zeepgebruik of het te lang inhouden van een tampon. Dit zorgt namelijk voor groei van de schimmels in je vagina. Deze schimmels zijn niet schadelijk, maar kunnen wel klachten zoals jeuk, afwijkende afscheiding, pijn bij het plassen en gezwollen schaamlippen veroorzaken. Bij candida is behandeling eenvoudig en goed mogelijk.

 

Klachten rondom afscheiding kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Vanwege fysiek ongemak, maar ook omdat je je er oncomfortabel en onzeker door kunt voelen. Wij helpen jou weer jezelf te zijn en zonder klachten verder te gaan.