Afscheiding

Afscheiding door slijm of vochtverlies uit de vagina is heel normaal. Meestal is deze afscheiding helder, wit en gedurende de maand onder invloed van hormonen waterig dun tot dik van structuur.  Verandert de  kleur, geur, dikte of hoeveelheid van jouw afscheiding en heb je twijfels? Neem dan contact op met ons.  

Afwijkende afscheiding is een teken van een onderliggend probleem. Bijvoorbeeld omdat de afscheiding dik en brokkelig is en je last hebt van een jeukerig en brandering gevoel. De afscheiding kan ook groen van kleur worden, al dan niet gepaard gaand met koorts. Of een afwijkende geur hebben.  Vaak gaat het om een eenvoudige onschuldige vaginale schimmel- of bacteriële infectie. Maar soms kan het ook een seksueel overdraagbare aandoening betreffen. Door afwijkende afscheiding kun je je ongemakkelijk en onzeker voelen. 

Diverse oplossingen

Tijdens een eerste consult bij Ellesie bekijken we samen je klachten; waar heb je last van,  hoe lang duren de klachten  en is er sprake van andere ziektes of medicijngebruik. Daarna vindt er gynaecologisch onderzoek plaats. Hierbij kan eventueel een vaginale kweek of uitstrijkje van de baarmoederhals worden afgenomen. Aanvullend bloedonderzoek wordt alleen indien nodig ingezet.

Afhankelijk van de ernst van de klachten wordt er meteen een behandelplan opgezet. Indien de klachten chronisch van aard zijn en deze dit toelaten, zal de voorkeur uitgaan om eerst de onderzoeken af te wachten om vervolgens de beste behandeloptie te kiezen.

De behandelaanpak kan bestaan uit het gebruik van medicatie die oraal of vaginaal worden ingebracht. Of het gebruik van een crème of een zalf voor uitwending gebruik.