MyoSure (vleesboom baarmoeder verwijderen)

Last van een hevige menstruatie? Dat kan door een poliep of myoom (vleesboom) in je baarmoeder komen. Dit soort klachten kunnen je in je dagelijks leven sterk belemmeren. Poliepen en myomen in de baarmoeder verwijderen is mogelijk met de MyoSure-techniek. Zo kunnen jouw klachten verminderen of zelfs verdwijnen. En kun jij ongestoord verder leven.

Download de Myosure folder

Wat zijn vleesbomen in de baarmoeder?

Een vleesboom (ook wel myoom, leiomyoom of fibroom) is een gezwel in de spierlaag van de baarmoederholte, de baarmoederwand of buiten de baarmoeder. Soms groeit er één myoom, soms meerdere tegelijk. Deze zijn vrijwel altijd goedaardig en heel veelvoorkomend: tot wel 80% van de vrouwen krijgt ermee te maken voordat ze vijftig zijn. Het is niet geheel duidelijk wat myomen precies veroorzaakt, maar ze komen vrijwel altijd voor in de vruchtbare periode: tussen de eerste en laatste menstruatie. Factoren die invloed kunnen hebben zijn leeftijd, nooit zwanger geweest zijn, wanneer je bent begonnen met menstrueren, gewicht, etniciteit en erfelijkheid.

Symptomen vleesboom baarmoeder

Het komt ook vaak voor dat myomen geen klachten geven. Of je daadwerkelijk last krijgt, hangt onder andere af van de grootte van de myomen en waar in de baarmoeder ze zich bevinden.

Wat is een poliep in de baarmoeder?

Een poliep is een uitstulping van het baarmoederslijmvlies in de baarmoederholte. Vaak zijn er meerdere poliepen tegelijk aanwezig, soms ook in het baarmoederhalskanaal. Meestal is een poliep in de baarmoeder niet kwaadaardig. Wel kunnen ze klachten veroorzaken, vooral als ze groeien en gaan bloeden. Je kunt dan last van onregelmatig bloedverlies of bloedingen bij de seks (contactbloedingen) krijgen.

Poliepen worden beïnvloed door oestrogeen en reageren hier hetzelfde op als het baarmoederslijmvlies. De kans is groter dat je last krijgt van poliepen tussen de 40 en 50 jaar, in de perimenopauze, bij overgewicht, als je al eens poliepen in de baarmoederhals hebt gehad, of als je medicatie die wordt voorgeschreven tegen borstkanker gebruikt.

Symptomen baarmoederpoliepen

Welke klachten ondervind je aan poliepen en myomen?

Vleesbomen en poliepen komen veel voor, maar worden lang niet altijd opgemerkt. Veel vrouwen ondervinden namelijk (bijna) geen klachten hieraan of herkennen klachten niet als vleesbomen of poliepen. Denk aan onregelmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen, hevige menstruatie, buikpijn of moeite met zwanger worden. Daarom blijven veel vrouwen rondlopen zonder behandeling, terwijl dat niet nodig is. Met een MyoSure-behandeling kun je namelijk poliepen en vleesbomen verwijderen uit de baarmoederholte en zo van je klachten afkomen.

Poliepen en vleesbomen verwijderen met MyoSure

Wat is een MyoSure-behandeling?


MyoSure is een instrument om myomen of poliepen uit de baarmoeder te verwijderen. Tijdens een behandeling wordt er vocht in de baarmoederholte gebracht om de baarmoederwanden uiteen te drukken. De gynaecoloog kijkt met een holle buis hoe de baarmoederholte er van binnen uitziet en waar in de baarmoeder de poliep of myoom zich bevindt. De MyoSure wordt dan door deze buis tegen de myoom of poliep geplaatst om deze te verwijderen. Dat gebeurt meestal vlot, binnen enkele minuten of zelfs seconden. Al het weefsel wordt verwijderd en er blijft niets in de baarmoederholte achter. Ook blijft de baarmoederholte- en wand intact, waardoor het een geschikte behandeling is als je nog een kinderwens hebt.

Wat zijn de voordelen van MyoSure?

Wat is het resultaat van de behandeling?

Bij een behandeling in de operatiekamer krijg je een volledige narcose of ruggenprik, waardoor je naderhand enkele uren misselijk kunt zijn.

Bij een poliklinische behandeling kies je voor een lichte plaatselijke verdoving of voor een algehele snel- en kortwerkende verdoving via het infuus. Je kunt de ingreep zelfs zonder verdoving laten plaatsvinden. Daardoor is het herstel over het algemeen iets korter. Je kunt de dagelijkse activiteiten vrijwel direct hervatten. Sommige vrouwen ervaren kramp, lichte pijn, misselijkheid en/of braken na een behandeling.

MyoSure is vermindert hevige bloedingen als gevolg van myomen en poliepen met meer dan 90%. Ook is er een hele kleine kans op terugkeer van de klachten: minder dan 10% van de vrouwen die een MyoSure-behandeling hebben gehad, hebben na vijf jaar weer last van hevige bloedingen gekregen.

Is MyoSure geschikt voor mij?

Klachten die voortkomen vanuit een poliep of myoom in de baarmoeder kunnen je dagelijks leven verstoren. Ook kan bijvoorbeeld een poliep aan de baarmoederhals of in de baarmoederholte een zwangerschap bemoeilijken. Als jij symptomen zoals hevig bloedverlies ondervindt en er is vastgesteld dat dit door een poliep of vleesboom in de baarmoeder komt, kan een MyoSure-behandeling een optie voor je zijn om hiervan af te komen. Ook is MyoSure geschikt bij bloedverlies na de bevalling of een miskraam vanwege een achtergebleven placenta of rest hiervan. De keuze is afhankelijk van jouw situatie en heel persoonlijk. Bespreek gerust met ons wat voor jou het beste is.

MyoSure-behandeling bij Ellesie

Bij Ellesie kun je een poliklinische MyoSure-behandeling ondergaan. We zijn de enige kliniek in Nederland die volledig is gespecialiseerd in de vrouwelijke cyclus. Daarom begrijpen wij de impact die myomen en poliepen kunnen hebben en bieden we je de zorg die bij jou past. Zodat je klachten worden weggenomen en jij weer helemaal jezelf mag zijn.