Wat doet een bekkenfysiotherapeut?

Ellesie werkt nauw samen met verschillende specialisten om alle klachten rondom de vrouwelijke cyclus zo goed mogelijk te behandelen. Zo ook met een bekkenbodemfysiotherapeut. Wat doet een bekkenbodemtherapeut wanneer wij jou hiernaar doorverwijzen? Wanneer moet je naar een bekkenfysiotherapeut in plaats van (of in combinatie met) behandeling bij een gynaecoloog? Lees hier wat een bekkentherapeut samen met onze vrouwenkliniek doet.

Wanneer ga je naar de bekkenfysiotherapeut?

Een bekkenbodemfysiotherapeut (ook wel bekkenbodemfysio, bekkenbodemtherapeut of bekkenfysiotherapeut) is gespecialiseerd in het behandelen van klachten aan de bekkenbodem en verschillende problemen die hierdoor worden veroorzaakt. Denk aan seksuele klachten, maar ook een verzakking of ongewild urineverlies. Andere voorbeelden van vragen en problemen voor de bekkenfysiotherapeut zijn:

Wat doet een bekkenfysio allemaal?

Als je bij de bekkenbodemfysiotherapeut komt, gaan jullie eerst in gesprek over jouw klachten. Vervolgens zal er uitwendig lichamelijk onderzoek plaatsvinden en pas als het nodig is en in overleg met jou ook inwendig. Een behandeling zal in het algemeen bestaan uit oefeningen doen samen met de therapeut en deze oefeningen ook thuis doorzetten om zo je spierkracht, stabiliteit en ontspanning van je bekkenbodem op te bouwen. Welke oefeningen dat precies zijn, hangt af van jouw specifieke klachten en situatie. Ook kan een bekkenbodemfysiotherapeut adviseren over zaken zoals voeding, ademhaling en ontspanning.

De bekkenbodemtherapeut en de vrouwenkliniek

We zien vaak dat klachten rondom de cyclus te maken hebben met problemen aan de omliggende organen. Daarom houden wij korte lijnen met bekkenbodemfysiotherapeuten, zodat wij jou daar wanneer nodig laagdrempelig naar kunnen doorverwijzen. Alle fysiotherapeuten waarnaar wij verwijzen zijn aangetekend bij de Nederlandse Vereniging voor Bekkenfysiotherapie (NVFB). Na doorverwijzing blijven wij betrokken bij jouw behandeling. De bekkenfysiotherapeut zal waar nodig ook overleggen met de gynaecoloog of in samenspraak met eventuele andere specialisten, zoals een seksuoloog, uroloog of huisarts. Samen geven we jou de zorg die bij jou past.

Heb je nog vragen over behandeling in onze vrouwenkliniek of samenwerking met de bekkenbodemfysiotherapeut? Neem gerust contact met ons op. We nemen alle tijd en aandacht voor jou en jouw zorgvraag.