Wat doet een gynaecoloog?

Een gynaecoloog, wat is dat precies? En wat doet een gynaecoloog allemaal? Bij Ellesie werken we met verschillende gynaecologen binnen een multidisciplinair team. We vertellen je graag meer over wat een gynaecoloog doet, waar je mee bij een gynaecoloog terecht kunt en hoe consult en eventuele behandeling bij een gynaecoloog eruitziet.

Wat is een gynaecoloog?

Een gynaecoloog is een arts die gespecialiseerd is in het vrouwelijke geslachtsorgaan en voortplantingsstelsel. De gynaecoloog heeft kennis van de werking hiervan, alsook van de verschillende klachten die je hieraan kunt ervaren. Deze medisch specialist werkt bijvoorbeeld in een ziekenhuis, polikliniek of vrouwenkliniek en houdt zich bezig met onder andere cyclusstoornissen, menstruatieklachten, hormonale problemen, overgangsklachten, seksuele problemen, gynaecologische aandoeningen zoals soa’shet maken van uitstrijkjes van de baarmoederhals of huidaandoeningen in het genitale gebied, het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen, verloskunde, bekkenbodemproblematiek en bijbehorende operatieve ingrepen.

Wanneer moet je naar de gynaecoloog?

De vrouwelijke cyclus is complex. Je kunt dus op allerlei momenten in je leven en om allerlei redenen met de gynaecoloog te maken krijgen. Omdat je klachten ervaart, maar ook als je gewoon inzicht wilt krijgen in hoe je ervoor staat. Voorbeelden van vragen en klachten waarmee een gynaecoloog je kan helpen zijn:

Staat jouw vraag of klacht er niet tussen? Maak dit gerust alsnog bespreekbaar met ons. Je kunt rechtstreeks een afspraak maken bij de gynaecoloog, maar om de behandeling (deels) vergoed te krijgen heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Schroom dus niet om je huisarts hierom te vragen als je met klachten rondloopt. Over het algemeen is behandeling nog goed mogelijk.

Wat doet een gynaecoloog bij de eerste afspraak?

Bij de eerste afspraak ga je allereerst in gesprek met de gynaecoloog. Je bespreekt samen wat jouw klachten zijn, wat je voorgeschiedenis is en bijzonderheden uit vragenlijsten die je van tevoren toegestuurd hebt gekregen. Soms vindt er tijdens je eerste afspraak ook al wat lichamelijk onderzoek plaats, zoals een kweek, uitstrijkje of bloedafname. Zo krijgt de gynaecoloog een duidelijk beeld van wat er speelt en kan er alvast een laboratorium of extra specialist ingeschakeld worden als dit nodig is. Vind je de eerste afspraak spannend, geef dit dan gerust aan. Je gynaecoloog is er voor jou en wilt graag dat jij je op je gemak voelt.

Podcast: Een eerste afspraak bij Ellesie

Wat doen onze gynaecologen?

Bij Ellesie vrouwenkliniek werken we met een multidisciplinair team, waaronder verschillende gynaecologen. De gynaecoloog is de eerste die jou spreekt en ook degene die de uitslag van de onderzoeken die tijdens de eerste afspraak gebeuren met je doorneemt. Van daaruit volgt behandeling bij de gynaecoloog en eventueel een leefstijlconsulent. Het ligt er maar net aan wat jij nodig hebt. Onze gynaecologen bieden zorg die bij jou past, wat je klachten ook zijn. Want jij verdient het om weer jezelf te zijn en zonder pijn of zorgen door het leven te gaan.