Hoe kan ik mijn heftige menstruatie laten onderzoeken?

Onderzoek naar de oorzaak van jouw hevig menstrueel bloedverlies en kan op verschillende manieren, vaak in combinatie met elkaar:

  • Menstruatie bijhouden: Houd zelf een menstruatiescorekaart bij. Hiermee breng je je cyclus in kaart en kun je aangeven hoeveel bloedverlies je hebt aan de hand van je maandverband, tampon of menstruatiecup. Dit heet ook wel de Higham-score.
  • Uitstrijkje van de baarmoeder maken
  • Biopt-afname van het baarmoederslijmvlies. Dit gebeurt met een dun, smal buisje via de baarmoedermond. Meestal gebruiken we deze techniek bij vrouwen ouder dan 45 jaar en bij mogelijke risico’s zoals diabetes of overgewicht.
  • Inwendige echo van de baarmoeder. Soms vullen we dit aan met een waterecho, waarbij we water als contrastmiddel in de baarmoederholte aanbrengen. Het contrast dat hierdoor ontstaat geeft duidelijker inzicht in wat er aan de hand is. Je voelt hier meestal niets van.
  • Diagnostische hysteroscopie: we bekijken de binnenkant van de baarmoeder (de baarmoederholte) met een kijkbuis die we via de vagina en baarmoederhals naar binnen brengen.
  • Laboratoriumonderzoek: in onze eigen kliniek nemen we bloed af, dat we aanvullend laten onderzoeken in een laboratorium. Zo krijgen we inzicht in zaken zoals de hemoglobinewaarde (Hb), bloedingstijd en stollingswaarde van het bloed.

Terug

Gerelateerde vragen

Wat is hevig menstrueel bloedverlies eigenlijk?

We spreken van hevig menstrueel bloedverlies als je meer dan 80 milliliter bloed verliest tijdens je menstruatie. Ter vergelijking: in een normale menstruatieperiode verliest een vrouw gemiddeld 30 tot 40 milliliter bloed. Verder herken je een té heftige menstruatie aan het volgende:

  • Je hebt dubbele bescherming, bijvoorbeeld een maandverband en tampon, nodig om niet door te lekken
  • Je moet iedere 1 à 2 uur het verband of de tampon verwisselen
  • Je verliest regelmatig bloedproppen of stolsels

Dit soort symptomen kunnen als gevolg hebben dat je tijdens je menstruatie angst hebt om door te lekken en je je normale werk- of schoolactiviteiten niet kunt uitvoeren. Deze fysieke en mentale klachten zijn allemaal redenen voor verder onderzoek naar jouw menstruatie.

Meer over menstruatieklachten


Lees meer

Wat is de oorzaak van hevige menstruatie?

Een hevige menstruatie kan als oorzaak bijvoorbeeld hebben:

Bij twee derde van de vrouwen die last hebben van hevige menstruatie blijkt na onderzoek dat een afwijking in de baarmoeder het heftige bloedverlies veroorzaakt. Als we de oorzaak van de hevige menstruatie weten, kunnen we passende zorg inzetten. Behandeling is vaak goed mogelijk. Blijf dus niet onnodig rondlopen met klachten. Bespreek jouw klachten persoonlijk.


Lees meer

Kun je bloedarmoede door hevige menstruatie krijgen?

Door hevig menstrueel bloedverlies kun je last krijgen van een ijzertekort, een veelvoorkomende oorzaak van bloedarmoede. Je bent dan bijvoorbeeld sneller moe, ziet bleek en kunt vlekken voor je ogen krijgen. Het is dan belangrijk om voldoende ijzerrijke voeding te eten. Denk aan rood vlees, peulvruchten, noten of Roosvice Ferro. Ook kun je supplementen nemen, bijvoorbeeld ijzertabletten of ijzerdrankjes zoals Floradix. Onze leefstijlconsulent kan je helpen bij het aanpassen van je voeding.


Lees meer

Wat kun je doen tegen een heftige menstruatie?

Je hebt verschillende opties om wat te doen aan een hevige menstruatie:

  • Hormoonmedicatie: behandeling met vrouwelijke geslachtshormonen maakt het baarmoederslijmvlies dunner en vermindert zo het heftige bloedverlies. Denk bijvoorbeeld aan de pil of een hormoonspiraaltje.
  • Niet-hormonale medicatie: pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen zorgen voor minder bloedverlies en pijn tijdens je menstruatie. Tabletten met tranexaminezuur helpen bij de stolling van het bloed waardoor het bloedverlies afneemt.
  • MyoSure: deze behandeling verwijdert myomen, poliepen of placentaresten uit de baarmoederholte om het bloedverlies te verminderen. Je kunt na deze behandeling nog steeds zwanger raken; de kans op zwangerschap neemt over het algemeen zelfs toe.
  • NovaSure: bij deze behandeling, die ook wel endometriumablatie heet, branden we baarmoederslijmvlies weg. Je menstruatie vermindert sterk of verdwijnt zelfs helemaal na deze behandeling. Let wel: deze techniek is niet geschikt als je nog een kinderwens hebt.
  • Baarmoeder verwijderen: het verwijderen van de baarmoeder, ook wel hysterectomie genoemd, zorgt ervoor dat je menstruatie helemaal stopt. Deze behandeling is een onomkeerbare stap en gebeurt daarom nog maar zelden, alleen op indicatie.

Lees meer