Uitstrijkje

Er is een afwijkend uitstrijkje bij je vastgesteld. Het uitstrijkje is afgenomen omdat je klachten had of omdat je hebt deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek. Ellesie kan je verder helpen bij nader onderzoek en behandeling van de afwijkende uitslag.

Je hoeft geen klachten te hebben gehad wanneer er een afwijkend uitstrijkje wordt vastgesteld. Ervaar je wel klachten dan is het vaak niet direct duidelijk dat dit verband houdt met een afwijking in de baarmoederhals. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van abnormale vaginale afscheiding, tussentijds bloedverlies, bloedverlies of pijn na het vrijen of vage onderbuik klachten.

Een afwijkend uitstrijkje betekent meestal niet dat je baarmoederhalskanker hebt. Vaak gaat het om een beperkte afwijking van de baarmoederhals. Deze verdwijnt vanzelf weer óf is met een kleine ingreep goed te behandelen. Daarnaast kan het zijn dat er humaan papillomavirus (HPV) in het uitstrijkje zit omdat de cellen in het uitstrijkje er afwijkend uitzagen.

Baarmoederhalsonderzoek

Bij jouw consult kijken met de microscoop naar de baarmoederhals. Dit onderzoek heet kolposcopie. Bekijk in deze video wat een kolposcopie inhoudt.

Tijdens het onderzoek zal de gynaecoloog wat aankleuringen doen, waarbij  zij bekijkt hoe afwijkend de cellen zijn en hoe groot dit gebied is.  Afhankelijk van het onderzoek bespreken wij met je of een biopsie (afname van een stukje weefsel) van de baarmoederhals nodig is voor verder onderzoek door een patholoog.

Uitleg over het onderzoek van de baarmoederhals en de gevolgen ervan zullen wij uitgebreid met je bespreken. Hierbij houden we rekening met jouw nog eventuele kinderwens.

Aanvullende voorlichting over HPV-vaccinatie en het effect van roken zullen tijdens het consult met je worden besproken.

Bevolkingsonderzoek

Meer informatie vind je op:

https://www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-baarmoederhalskanker

https://www.bevolkingsonderzoeknederland.nl/