Leestips!

Wat fijne leestips wanneer jij meer wilt weten over de vrouwelijke cyclus en hormonen.

1. Hart & Hormonen 

Hormonen spelen een ongelooflijk belangrijke rol in het leven van de vrouw. In de vruchtbare jaren beschermen ze ons hart, ons vaatstelsel en onze botten. Maar wanneer we halverwege de veertig zijn dan beginnen de hormoonspiegels langzaam te dalen. De bescherming wordt zo een stuk minder. En dit zorgt vaak ook nog voor vervelende klachten op lichamelijk, psychisch en emotioneel vlak. Als daarna de oestrogeen- en progesteronproductie verder daalt dan kun je ook overgangsklachten krijgen, met kwalen als opvliegers, depressie, vaginale droogte, slapeloosheid en vermoeidheid. In het boek Hart & Hormonen van schrijvers Janneke Wittekoek en Dorenda van Dijken lees je meer over wat jij zelf kan doen aan het gezond houden van je lijf wanneer je ouder wordt. Zodra je fit de overgang in gaat en gezond ouder wordt.  ​

 
Bron: bol.com, verkrijgbaar in paperback voor 20 euro.

 

2. Endometriose de baas

Endometriose is weliswaar niet levensbedreigend maar kan wel slopend zijn. Het duurt bovendien vaak jaren voordat de diagnose wordt gesteld. In dit boek, geschreven door gynaecoloog Annemiek Napp, lees je hoe endometriose ingrijpt in het leven van vrouwen. Hoe de aandoening ontstaat en hoe je er mee om kan gaan.

 
Bron; bol.com, verkrijgbaar in paperback voor 14,95 euro.

 

3. Herstel je hormonen in 10 stappen

In 'Herstel je hormonen in 10 stappen' laat Vivian Reijs je zien hoe je je hormonen in balans krijgt. Met haar platform Viv Online helpt Vivian meer dan 250.000 vrouwen aan een gezonde leefstijl. Een goede hormoonbalans is hierbij cruciaal, vanwege het effect op gewicht, humeur en uiterlijk, maar ook op vruchtbaarheidsproblemen en klachten als PMS, acne en PCOS. In makkelijke stappen leert Vivian vrouwen van alle leeftijden hoe ze hun hormoonbalans herstellen, in elke fase van hun leven. Met praktische voedingsinformatie, recepten en eetplanners

.
Bron; bol.com, verkrijgbaar in hardcover voor 25,99 euro. 

 

4. Te lijf

In 'Te lijf' halen schrijvers Isa Hoes en Medina Schuurman de overgang uit de taboesfeer. Met open vizier en eerlijke pen onderzoeken zij niet alleen de veranderingen in lijf, hoofd en hart – rimpels, opvliegers en stress – maar ook die op het terrein van vriendschap, seksualiteit, zingeving, moederschap en werk. Tijdens hun zoektocht praten zij met deskundigen – van hormoonarts tot filosoof, van seksuoloog tot voedingsexpert – en experimenteren ze met onder andere botox, rebalancing, trilapparaten en readings. 

 
Bron; bol.com, verkrijgbaar in paperback voor 17,50 euro.

 

5. Ook leuke meisjes worden 50

Opvliegers, jezelf niet zijn, kilo’s aankomen, geen zin in seks en slapeloze nachten. Het kan ook anders tijdens de overgang!

Gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries en gynaecoloog dr. Manon Kerkhof laten in het boek ‘ Ook leuke meisjes worden vijftig’ zien hoe je lichaam werkt, wat er met je hormonen gebeurt, wat je zelf kunt doen en welke hulp je kunt inschakelen. Concreet, praktisch, en (h)eerlijk nuchter met veel uitleg en tips waarmee je gelijk aan de slag kunt. Een zeer toegankelijk boek én goed wetenschappelijk onderbouwd.

Bron: bol.com, verkrijgbaar  in paperback voor 22,99 euro.