Leefstijladvies

Je cyclus is iets heel natuurlijks, maar helaas kunnen er gedurende je leven ook veel klachten bij komen kijken. Bijvoorbeeld hevige of onregelmatige menstruatie, cyclusstoornissen en overgangsklachten. Gelukkig kun je met kleine veranderingen veel klachten al verlichten of zelfs verhelpen. Met het juiste leefstijladvies ontwikkel en behoud jij een voor jou optimaal gezonde leefstijl, waardoor klachten worden weggenomen en jij weer jezelf kunt zijn.

Persoonlijk leefstijladvies aanvragen? Maak een afspraak met de leefstijlconsulent

Wat is leefstijl en wat is een ‘gezonde’ leefstijl eigenlijk?

Met het woord leefstijl wordt eigenlijk alles wat je tijdens je dagelijks leven doet wat invloed heeft op je gezondheid bedoeld. Bijvoorbeeld wat je eet en drinkt, hoeveel je beweegt, hoe goed je slaapt, hoeveel stress je ervaart, en eventuele (fysieke of mentale) gezondheidsproblemen die je hebt. We spreken van een gezonde leefstijl als deze aspecten goed in balans zijn en zo de gezondheid in stand houden of bevorderen. Wat dat precies is, is voor iedereen anders. Er is niet één standaard ‘gezonde’ leefstijl.

Je leefstijl is dus meer dan alleen voeding en beweging, hoewel deze aspecten natuurlijk wel belangrijk zijn. Een voor jou gezonde leefstijl bereiken omvat dan ook meer dan je dieet aanpassen of wat vaker sporten. Zeker in specifieke situaties zoals met cyclusstoornissen, de overgang of seksuele problemen. Een goed leefstijladvies pakt leefstijl holistisch aan en houdt rekening met zaken zoals je mentale gezondheid en hormonen.

Bekijk onderstaande afbeelding maar eens – al deze dingen hebben invloed op je leven. Alles is met elkaar verbonden, als in een samenhangend systeem. Als één lichaamsfunctie je in de steek laat, lijden andere aspecten daar ook onder. Heb je geldzorgen, slaap je slecht of ervaar je langdurig stress, dan kan je ook fysiek ziek worden. Je lijf reageert op de rest van je omgeving. Dus hoewel we bij Ellesie eerst kijken naar de lichamelijke, gynaecologische oorzaken van je klachten en aanvullend behandelen volgens de richtlijnen (NVOG), kunnen we daarnaast een afspraak met onze leefstijlconsulente maken.

Een holistische aanpak van de levensstijl
Bron: Institute for Positive Health
 

Hoe heeft je leefstijl invloed op je cyclus?

Het is niet de bedoeling dat jouw klachten zo erg zijn dat je niet eens meer normaal je dagelijkse activiteiten kunt ondernemen, zoals school, werk of het huishouden. En zelfs als je klachten ‘niet zo erg’ zijn, kan het vaak alsnog beter. In onze vrouwenkliniek horen we regelmatig dat vrouwen zich niet begrepen of geholpen voelen of niet eens hulp (durven te) zoeken voor hun cyclusklachten. Dat is zonde, want behandeling is bijna altijd gewoon mogelijk.

Je cyclus is meer dan alleen de afgifte van hormonen en het hebben van een menstruatie. De cyclus zelf en klachten die je daaraan kunt ervaren, hebben ook te maken met allerlei andere aspecten van je leefstijl. Wist je bijvoorbeeld dat bepaalde voedingsmiddelen menstruatieklachten verergeren? Of dat een verstoorde nachtrust door opvliegers je overgangsklachten overdag ook weer erger kan maken?

Het goede nieuws: juist omdat je leefstijl invloed heeft op je cyclus, kun je ook met veranderingen in leefstijl je klachten beïnvloeden.

Hoe helpt een gezonde levensstijl klachten verminderen?

De voordelen van een op jou afgestemde gezonde leefstijl voel je op ieder vlak, dus ook als het om je cyclus gaat. Soms kan een verandering in dieet helpen, bijvoorbeeld door bepaalde voedingsmiddelen toe te voegen of te schrappen of gedurende de dag meer eetmomenten te hebben. Maar kan het ook gaan om veranderingen in mindset, zodat je om kunt gaan met stress en beter slaapt – met alle positieve gevolgen van dien.

Enkele voorbeelden van manieren waarop veranderingen in leefstijl kunnen helpen bij klachten rondom je cyclus, menstruatie of overgang:

In hoeverre veranderingen in leefstijl jou helpen, is maar net afhankelijk van je klachten. Leefstijladvies is geen wondermiddel en soms is extra behandeling in bijvoorbeeld de vorm van medicatie of een ingreep nodig.

Lees ook: Wat moet je wel en niet eten als je ongesteld bent?

Wat zijn tips voor een gezonde leefstijl voor vrouwen?

Er bestaat niet zoiets als één gezonde levensstijl – het geven van algemene gezonde levensstijl tips vinden wij dan ook niet verantwoord. Ieders lichaam, leefstijl en klachtenbeeld zijn net weer even anders. Je bent het meest geholpen met leefstijladvies op maat van een betrokken, deskundige leefstijlconsulent.

Hulp bij een gezonde leefstijl – persoonlijk leefstijlconsult

Als vrouw moet je veel doen en kunnen. En soms gaat dat even niet. Daarom is het verhelderend om, samen met een specialist, eens goed te kijken naar jouw invulling van je leven en leefstijl. Hoe je belast bent bijvoorbeeld, of wat je in je vrije tijd doet. Een leefstijlcoach is daarin getraind en geschoold. Natuurlijk is zoiets nooit verplicht – het is een keuze, die je zelf en vóór jezelf maakt. De gynaecoloog kan het je aanraden, omdat zij denkt dat het jou eerder bij een oplossing voor je klachten kan brengen.

Als je ervoor kiest dit jezelf te gunnen en langskomt in onze kliniek, nemen we eerst rustig de tijd om jouw klachten en situatie te bespreken. Het kan zijn dat we je van tevoren een vragenlijst sturen en/of dat we tijdens de eerste afspraak al wat fysiek onderzoek doen om een volledig beeld te krijgen. Vervolgens stellen we een behandelplan op maat op om jouw leefstijl te veranderen.

Je hoeft niet te blijven rondlopen met klachten en je hoeft het niet alleen te doen. Ons hele team staat voor je klaar: de leefstijlconsulent, maar ook de gynaecologen en verpleegkundigen. Waar nodig verwijzen we laagdrempelig door naar specialisten, zoals een seksuoloog, psycholoog of bekkenbodemtherapeut. Zodat jij de zorg krijgt die bij je past.