Voeding en menstruatie: wat eten tijdens menstruatie en tegen klachten?

Heb jij ook de neiging meer te eten tijdens je menstruatie? Je bent niet alleen: het is voor veel vrouwen bijvoorbeeld lastig om eten zoals chocolade te weerstaan. Er zijn ook vrouwen die juist geen eetlust tijdens de menstruatie hebben, of trek hebben in voeding die ze normaal makkelijk links laten liggen. Wist je dat voeding effect heeft op je spijsvertering, slaapritme en gemoedstoestand? En ook op je menstruatie?

Bepaalde voeding kan ervoor zorgen dat je menstruatie niet prettig of regelmatig verloopt. Het kan voorkomen dat je een cyclus overslaat, heviger of juist lichter bloedverlies dan normaal hebt, of last krijgt vervelende mentale en emotionele symptomen. Gezonde voeding en leefstijl kunnen dan ook bijdragen aan een vermindering van menstruatieklachten.

Oestrogeen in voeding tijdens menstruatie

Veel menstruatieklachten worden veroorzaakt door oestrogeen. Oestrogeen op zichzelf is niet schadelijk, maar een teveel aan dit hormoon (oestrogeendominantie) kan leiden tot onder andere het ervaren van hoofdpijn, gewichtstoename, gevoelige borsten, hevig menstrueel bloedverlies, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen. Er zijn veel factoren die kunnen bijdragen aan oestrogeendominantie tijdens je menstruatie, waaronder bepaalde voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen kun je dus beter vermijden voor een betere cyclus.

Wat moet je niet eten als je ongesteld bent?

Wat moet je wél eten als je ongesteld bent?

In principe heb je altijd baat bij een vezelrijk, ontstekingsremmend voedingspatroon met veel kleurrijke groenten en andere voedzame producten. Dus ook als je zit met PMS-symptomen, een onregelmatige cyclus of heftige klachten waardoor je tegen je menstruatie opziet. Een aantal specifieke voorbeelden van wat je het beste kunt eten als je ongesteld bent of wordt om menstruatieklachten te beperken:

En: sla geen maaltijden over. Je hoeft niet per se meer te eten als je ongesteld bent of wordt, maar let op met patronen zoals intermittent fasting. Je wilt dat je bloedsuikerspiegel en je hormonen continu stabiel zijn. Als je honger krijgt en energie verliest, heb je eerder de neiging om snelle en koolhydraatrijke snacks te eten. Deze ontregelen de bloedsuikerspiegel en verergeren daardoor je menstruatieklachten. ‘Gewoon’ ontbijt, lunch en avondeten eten tijdens je ongesteldheid is dan ook aan te raden. Ervaar je symptomen van hormonale onbalans, pak deze dan eerst aan voordat je aan intermittent fasting doet.

Tot slot is genoeg water drinken als je ongesteld bent of moet worden ook van belang. Dat helpt tegen het vasthouden van vocht en dus tegen een opgeblazen gevoel. Je kunt het beste echt voor water (of thee) kiezen in plaats van koffie, frisdrank of sap.