Podcast: Een eerste afspraak bij Ellesie

Hoe maak je een eerste afspraak bij Ellesie vrouwenkliniek? Welke onderwerpen komen aan bod tijdens een eerste gesprek? Vindt er lichamelijk onderzoek plaats? En welke documenten ontvangen wij graag van te voren zodat we ons goed kunnen voorbereiden op jouw komst?

Verpleegkundige Mandy Hennekes legt het je allemaal uit in deze nieuwe podcast!

Beluister hem via Spotify!

Transscriptie:

[Muziek]

Rianne: Welkom bij deze nieuwe podcast van Ellesie vrouwenkliniek. Mijn naam is Rianne Bongers en vandaag ga ik in gesprek met Mandy Hennekes, verpleegkundige bij Ellesie vrouwenkliniek. Mandy, vandaag zou ik graag met jou kijken naar hoe je als vrouw een afspraak maakt bij Ellesie vrouwenkliniek. Hoe gaat dat in z’n werk, hoe kan ik bij jullie terecht?

Mandy: Dat begint met een verwijzing van je huisarts voor vrouwenkliniek Ellesie. En hierna, als wij de verwijzing binnen hebben, dan nemen wij contact met jou op om de eerste afspraak in te plannen. Maar je mag ons ook altijd daarna zelf benaderen om een afspraak in te plannen.

Rianne: Welke informatie heb je van mij nodig als ik die afspraak wil inplannen?

Mandy: Tijdens het plannen van de afspraak ontvang je daarna een mail van ons met daarin wat vragenlijsten die je thuis kan invullen voor ons, zodat de gynaecoloog zich goed kan voorbereiden op jouw komst.

Rianne: En wat staat er zoal in die vragenlijst?

Mandy: Er staat een stukje voorgeschiedenis in, waarom - de reden waarom je de kliniek bezoekt, maar ook een stukje van een familie-anamnese.

Rianne: En heb je nog andere dingen nodig? Bij welke ziekenhuizen ik eerder ben geweest, of dossiers?

Mandy: Als je een eerder ziekenhuis hebt bezocht, zou het altijd wel fijn zijn om deze informatie mee te nemen tijdens de eerste afspraak bij ons in de kliniek.

Rianne: Oké. En wat gebeurt er tijdens die eerste afspraak?

Mandy: De eerste afspraak is een consult met de gynaecoloog. Deze is niet vrijblijvend. Het begint met de anamnese. En dan worden er - naar aanleiding van jouw klachten wordt de voorgeschiedenis besproken, de allergieën, medicijngebruik, maar ook bijzonderheden die naar voren zijn gekomen uit jouw ingevulde vragenlijsten. En wanneer je de kliniek bezoekt vanwege overgangsklachten voegen wij nog een extra formulier toe; dat is het formulier Green Scale. Daarin kan je symptomen een score geven die samenhangen met jouw overgangsklachten.

Rianne: Oké. En vindt er dan ook al lichamelijk onderzoek plaats? Moet ik me daarop voorbereiden?

Mandy: Ja, aansluitend aan de anamnese kan er inderdaad een lichamelijk onderzoek plaatsvinden door de gynaecoloog. Hierin kan er bijvoorbeeld een kweek afgenomen worden, of een uitstrijkje gemaakt worden, of er kan een biopt worden afgenomen. En daarna kunnen wij bijvoorbeeld ook nog bloed afnemen bij jou.

Rianne: Wat is het vervolg van deze eerste afspraak?

Mandy: Het vervolg van deze eerste afspraak is dat er - tijdens deze eerste afspraak wordt er een diagnose gesteld en daarna wordt er een behandelplan op aangepast. Maar ook jouw onderzoeken worden ingestuurd naar de patholoog, deze worden onderzocht, en de vervolgafspraken vinden daarna plaats, 1 à 2 weken of 6 weken, wanneer de resultaten binnen zijn en deze besproken kunnen worden met jou.

Rianne: En heb ik dan altijd weer een afspraak met de gynaecoloog, of kan dat dan ook zijn met de verpleegkundige, of met de leefstijlconsulent?

Mandy: Nee, de vervolgafspraak is met de gynaecoloog. Om de onderzoeken te bespreken. Maar er kan bijvoorbeeld tijdens jouw vervolgafspraak wel een advies gegeven worden om een keer in gesprek te gaan met onze leefstijlconsulenten.

Rianne: Oké, en je zei net al dat de afspraak niet vrijblijvend is, daarmee doel je denk ik op de ziektekosten en de zorgverzekering. Hoe zit dat precies, hoe werkt dat?

Mandy: Vrouwenkliniek Ellesie heeft geen contracten met zorgverzekeringen. Daarom is een verwijzing van de huisarts zo belangrijk. Want dat betekent dat je ook de kosten kan declareren bij je zorgverzekering. En wij worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Wanneer mensen als basiszorgverzekering een naturapolis hebben, dan krijgen ze een percentage vergoed. Maar met een restitutiepolis krijgen ze de maximale vergoeding.

Rianne: Dus dan is het belangrijk om dadelijk in november, wanneer iedereen zich weer kan oriënteren voor het nieuwe jaar, om goed te kijken naar welke polis je neemt?

Mandy: Ja, inderdaad. Ons advies is ook om als je een kliniek zoals ons gaat bezoeken, om dan een restitutiepolis af te sluiten.

Rianne: Oké. Want dan krijg ik de maximale vergoeding eigenlijk voor wat ik aan behandelingen ga afnemen?

Mandy: Ja, dan krijg je de maximale vergoeding voor de gynaecologische consulten.

Rianne: Oké, goeie tip. En kan ik nog ergens de resultaten van de onderzoeken of mijn ingevulde vragenlijsten terugvinden?

Mandy: Ja, deze kun je te allen tijde inzien in jouw aangemaakte Medisch Dossier.

Rianne: En die kan ik bijvoorbeeld via jullie website dan allemaal wel terugvinden?

Mandy: Ja, die kan je terugvinden op www.ellesie.nl. Dan heb je rechts bovenin ‘Mijn Dossier’, daar kan je inloggen.

Rianne: Oké, top. En als ik nou tussentijds nog vragen heb? Of ik wil nog even overleggen? Hoe kan ik jullie dan het beste bereiken?

Mandy: Wij zijn bereikbaar maandag tot en met donderdag vanaf half 9 tot 12, en van 1 tot half 4 telefonisch. Dan kun je deze vragen stellen. Maar je kan ons ook altijd een mail sturen.

Rianne: Oké, dankjewel. Voor meer informatie kijk je op www.ellesie.nl

[Muziek]