Soa behandelen

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) komen vaak voor. Als je een soa hebt, kun je daar veel of weinig last van hebben – zowel in de vorm van fysieke klachten als schaamte of psychische druk. Bij Ellesie laat je een soa behandelen, veilig en in vertrouwen.

Voorkomen is beter dan genezen. Ons belangrijkste advies is dan ook altijd: gebruik de juiste voorbehoedsmiddelen. Wij geven in onze vrouwenpoli voorlichting over veilig vrijen aan vrouwen van alle leeftijden.

Direct naar:

Algemene informatie over soa’s

Hoe weet je of je een soa hebt?
Je kunt een soa oplopen door het hebben van onbeschermde seks. De klachten lopen erg uiteen, bijvoorbeeld huidafwijkingen zoals wratjes, blaasjes, pijnlijke zweertjes, jeuk, abnormaal vaginaal bloedverlies (spotting), bloedverlies na het vrijen (contactbloedingen), abnormale afscheiding (bv. geel-groen), plasklachten, pijn in de onderbuik en koorts. Het kan ook voorkomen dat je niets van een soa merkt. Ben je seksueel actief, dan is het aan te raden je regelmatig te laten testen, zeker als je meerdere partners hebt.

Waarom is het belangrijk een soa te behandelen?
Sommige soa’s, met name chlamydia en gonorroe, kunnen leiden tot verminderde vruchtbaarheid of zelfs onvruchtbaarheid. Het is dan ook van belang om deze soa’s snel te behandelen, onder meer om te voorkomen dat dit blijvende schade geeft.

Zijn alle soa’s te behandelen? Welke soa’s zijn niet te genezen?
De meeste soa’s zijn goed te behandelen en genezen. Ernstige soa’s zijn hiv, (chronische) hepatitis B en hepatitis C, die over het algemeen een intensieve behandeling vereisen. In sommige van deze gevallen zijn de klachten wel behandelbaar. Daarover hieronder meer.

Hoe wordt een soa behandeld?
Dat ligt eraan om welke soa het gaat en wat je klachten zijn. Behandelingen lopen uiteen van afwachtend tot direct en actief met antibiotica of antivirale middelen. Met de juiste behandeling van de soa kan gelukkig erger worden voorkomen en de schade beperkt blijven.

Behandeling van soa’s

Veelvoorkomende soa’s

Gonorroe behandelen

Gonorroe is een bacteriële soa die je herkent aan onder andere aan pijn bij het plassen, jeuk en afwijkende (geel-groene) afscheiding uit je vagina. De infectie kan zich verspreiden naar de eileiders en baarmoeder, wat gevolgen kan hebben voor je vruchtbaarheid en kans op zwanger raken. Een snelle en adequate gonorroe-behandeling is dus erg belangrijk. De behandeling van gonorroe is meestal een antibioticakuur.

Syfilis behandelen

Een zeldzame, ernstige soa die veroorzaakt wordt door een bacterie. Op korte termijn merk je van syfilis niet veel. Je krijgt eerst een klein zweertje, op een zichtbare plek of bijvoorbeeld dieper in je vagina. Pas weken later krijg je meer klachten. Laat je deze niet behandelen, dan komt de ziekte in een ‘rustperiode’. Je merkt er dan niets meer van, maar hebt de ziekte nog wel. Jaren later kun je dan alsnog ernstige klachten ontwikkelen. Dit is gelukkig zeldzaam, mede omdat behandeling van syfilis in de eerste en tweede fase goed mogelijk is door middel van medicatie.

Chlamydia behandelen

Deze soa komt het meest voor bij jongeren. Je krijgt het door seks, vooral als je geen condoom gebruikt. Chlamydia is te genezen en behandeling is belangrijk, omdat onbehandelde chlamydia de baarmoeder, eileiders of eierstokken kan infecteren. Dat kan de kans op zwangerschap verminderen. Dit is gelukkig heel zeldzaam; meestal kan chlamydia geen kwaad. Soms heb je klachten zoals meer vaginale afscheiding, pijn bij het vrijen, bloedverlies na het vrijen en buikpijn, maar vaak merk je er weinig van. Behandeling gebeurt met antibiotica: maak deze kuur helemaal af, ook als je klachten al weg zijn.

Herpes genitalis behandelen

Herpes genitalis wordt veroorzaakt door een virus. Vaak begint het met een blaasje, dat indroogt tot een korstje en dan weer verdwijnt. De eerste keer dat je een herpesaanval hebt, is meestal het pijnlijkst. Symptomen zijn dan bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en spierpijn. Daarna zullen eventuele aanvallen milder zijn. Je kunt herpes genitalis oplopen tijdens het vrijen (ook via orale seks), ook al gebruik je een condoom.

Tegen herpes is behandeling mogelijk om klachten te verhelpen. Bespreek jouw klachten met ons en we gaan over op een behandeling die bij jou past. Het virus verdwijnt niet uit je lichaam, maar je ervaart er minder of geen last meer van na behandeling. Na een besmetting is het dus wel extra belangrijk dat je beschermde seks hebt, óók als je klachten al behandeld zijn.

Genitale wratten behandelen

Genitale wratten worden veroorzaakt door een ongevaarlijke variant van het humaan papillomavirus (HPV). Genitale wratten als symptoom hiervan behandelen kan wel. Soms verdwijnen de wratten spontaan, maar behandeling door een zalf te gebruiken, de wratten te bevriezen, schroeien of weg te snijden is ook mogelijk. Wegsnijden gebeurt meestal als de wratten erg uitgebreid aanwezig zijn. Behandeling is aan te raden, omdat de wratten zeer besmettelijk zijn. Verder op de pagina meer over het HPV-virus.

Trichomonas behandelen

Trichomonas is een parasitaire, niet-ernstige soa die vooral bij vrouwen klachten veroorzaakt, bijvoorbeeld veel melkachtige afscheiding (met een vieze geur en/of belletjes), jeuk, roodheid en pijn aan de vulva of pijn bij het plassen. Soms merk je niets of ontwikkel je pas veel later klachten. Trichomonas is over het algemeen goed te behandelen met medicatie.

Mycoplasma genitalium behandelen

Mycoplasma genitalium is een geslachtsziekte die niet vaak voorkomt in Nederland. Veel mensen weten niet dat zij de soa meedragen, omdat de symptomen vaak onopgemerkt blijven. Over de symptomen is ook nog geen consensus, hoewel over het algemeen buikpijn, pijn bij het plassen, bloedingen of pijn bij het vrijen, en meer afscheiding genoemd worden. Ervaar je klachten, maar zijn veelvoorkomende soa’s zoals chlamydia en gonorroe al uitgesloten? Dan kan het waardevol zijn te testen op deze soa. De behandeling van mycoplasma genitalium is makkelijk met een één- of tiendaagse antibioticakuur. Bespreek met je behandelaar wat de beste optie voor jou is.

Ernstige soa’s

Hepatitis B behandelen

Hepatitis B is een virus dat een ernstige ontsteking aan de lever kan veroorzaken. De klachten die bij hepatitis B meestal optreden zijn vermoeidheid, minder zin in eten, misselijkheid, koorts en pijn rechtsboven in je buik. Langdurige klachten kunnen zijn geel oogwit, jeuk, donkere urine en lichtgrijze ontlasting. Het kan voorkomen dat een acute infectie spontaan verdwijnt, maar omdat veel mensen de infectie pas laat doorhebben, gaat het vaak om een chronische infectie waarbij het virus in het lichaam is gebleven. In dat geval kan behandeling met medicatie nog verlichting geven. Meestal wordt je dan doorverwezen en behandeld door een maag-darm-leverarts.

Hepatitis C behandelen

Hoewel de meeste mensen hepatitis C niet via seks oplopen, is het wel seksueel overdraagbaar. Dit omdat het zich via bloed verspreid. Er zijn verschillende soorten medicatie om hepatitis C te behandelen. Je arts bespreekt de mogelijkheden met je.

Hiv behandelen

Hiv kun je krijgen door seks of door een naald met besmet bloed te gebruiken. Hoewel er nog geen geneesmiddel tegen hiv is ontwikkeld, is hiv wel goed te behandelen met hiv-remmers. En dat is belangrijk, want onbehandelde hiv kan zich ontwikkelen tot aids. Mensen met hiv slikken deze remmers dagelijks en hebben daardoor verder een normaal leven. Als er geen hiv meer in je bloed zit, kun je het ook niet meer aan je sekspartners doorgeven.

Onschuldigere soa’s

HPV behandelen

HPV staat voor humaan papillomavirus. De meest bekende en ernstige types hiervan zijn type 16 en 18, welke kunnen uitgroeien tot baarmoederhalskanker en genitale wratten, maar ook kanker aan de penis, anus, schaamlippen, vagina, mond- en keelholte. Vandaar het landelijke vaccinatieprogramma voor meisjes én jongens. Andere HPV-types kunnen zich bijvoorbeeld uiten in genitale wratten of andere klachten. Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, zowel mannen als vrouwen. Meestal ruimt het lichaam dit virus vanzelf weer op, gedurende een periode van ongeveer twee jaar. Met de HPV-vaccinatie ben je goed beschermd tegen de meest voorkomende types (16 en 18) van HPV-infecties.

Lees ook: Afwijkend uitstrijkje, wat nu?

Schurft (scabiës) behandelen

Technisch gezien is schurft een huidinfectie, geen soa, maar het is wel seksueel overdraagbaar omdat je tijdens de seks ook huidcontact hebt. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt en is bijzonder besmettelijk – je kunt het bijvoorbeeld ook al krijgen door in het bed van iemand die het heeft te slapen. Symptomen van schurft zijn onder andere hele erge jeuk, roodpaarse bultjes rond je vagina, en/of gangetjes op je pols, tussen je vingers, knieholten en/of onder je borsten. Het duurt gemiddeld twee tot zes weken voordat je klachten krijgt. Je krijgt een crème of zalf voorgeschreven om schurft te behandelen. Probeer niet te krabben en let erop dat je kleding en beddengoed heet wast.

Schaamluis behandelen

Schaamluizen, ook wel platjes genoemd, zijn kleine beestjes die in eitjes in (schaam)haren leggen. Symptomen zijn vooral jeuk – soms kun je hele kleine beestjes in de haren of stipjes in je ondergoed zien (dit is de ontlasting van de luizen). Behandeling van schaamluis is in principe zelf mogelijk met een crème of zalf, maar je laten testen is meestal beter voor het geval je ook een andere soa hebt opgelopen. Het is belangrijk dat je niet krabt en kleding en beddengoed heet wast.

Soa-behandeling voor vrouwen

Ellesie is als enige in Nederland volledig gespecialiseerd in de vrouwelijke cyclus. Wij herkennen jouw klachten, begrijpen de impact ervan op jouw dagelijks leven en bieden zorg die bij jou past. Ook als het om soa’s behandelen gaat. In onze kleinschalige kliniek word je in een veilige omgeving door een persoonlijke behandelaar geholpen.

Tijdens een consult vragen we eerst naar je klachten en je seksuele activiteiten. Daarna doen we een gynaecologisch onderzoek, waarbij we onder andere kijken naar de huid van je vulva en vagina. Soms is er ook een (urine)kweek of bloedonderzoek nodig. Hierbij hanteren we altijd een test- en waarschuwingsadvies voor partners, zodat zij zich ook laten testen en behandelen.

Laat je soa behandelen, veilig en in vertrouwen. Zodat klachten worden weggenomen en jij weer helemaal jezelf kan zijn. Neem contact op voor meer informatie of om een afspraak te maken.