Gynaecologische check-up

Je ervaart klachten rondom je cyclus en je wilt weten waar deze vandaan komen. Of je probeert zwanger te raken en wilt inzicht in je vruchtbaarheid. Of je bent gewoon nieuwsgierig naar hoe het er met jouw lichaam voor staat. Kom dan langs bij Ellesie voor een laagdrempelige gynaecologische check-up. In onze gespecialiseerde vrouwenkliniek helpen wij je aan meer inzicht en minder klachten.

Wanneer kan ik voor een gynaecologische check-up langskomen?

Eigenlijk altijd! Bijvoorbeeld omdat je wilt weten hoe het met je vruchtbaarheid gesteld is. Of je vraagt je af of je in de overgang bent. Of misschien ervaar je bepaalde klachten met betrekking tot je cyclus. Er zijn allerlei redenen waarom het fijn is om inzicht in dit aspect van je lichaam te hebben. Voorbeelden van vragen die we met een gynaecologische check-up kunnen beantwoorden zijn:

Je hoeft dus niet eens per se een klacht of specifieke vraag te hebben. Natuurlijk kan het zo zijn dat er een onderzoek bij komt kijken en we een behandeling voorstellen, maar het gaat meer om inzicht in je cyclus en eventuele problemen. We raden dan ook aan om periodiek, bijvoorbeeld jaarlijks, een controle gynaecologie uit te laten voeren. Zo houd jij grip op je eigen lichaam en hoef je niet onnodig met klachten rond te lopen.

Een gynaecologisch onderzoek is zelfs tijdens je menstruatie mogelijk. Als je het kunt inschatten, raden we aan de check-up in het begin van je cyclus te plannen. Het baarmoederslijmvlies is dan op z’n dunst en de eierstokken zijn nog niet actief. Zo kunnen wij het beste zien wat er aan de hand is.

Wat doen jullie tijdens een gynaecologisch onderzoek?

Eerst kom je laagdrempelig op consult. Wij willen graag weten hoe het met je gaat en waar je hulp bij nodig hebt. Van tevoren sturen we je een vragenlijst, die we samen tijdens de eerste afspraak doornemen. Tijdens zo’n gynaecologische anamnese krijgen we een goed beeld van jouw voorgeschiedenis en wat wij voor je kunnen betekenen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek (uitwendig en inwendig), waarbij we de vagina, baarmoeder en eierstokken bekijken. Waar nodig nemen we een aanvullend bloedonderzoek af of nemen we materiaal af voor microbiologische (kweek) en/of pathologisch onderzoek. Denk aan het doen van een uitstrijkje of een stukje weefsel naar het pathologisch laboratorium sturen. Ook kunnen we tijdens het gynaecologisch onderzoek een screening op bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen uitvoeren (bijv. chlamydia, gonorroe, syfilis en indien wenselijk, geïndiceerd aanvullend bloedonderzoek hiv, hepatitis B en C).

Bloedverlies na onderzoek? Als er bij het gynaecologisch onderzoek een kweek, uitstrijkje of biopt is afgenomen, kun je licht bloedverlies daarna ervaren. In principe zou je geen last naderhand van het onderzoek moeten hebben. Geef het gerust aan als je het spannend vindt een check-up te krijgen, bijvoorbeeld als je voor het eerst een gynaecologisch onderzoek laat doen of als je je ongerust bent om bepaalde klachten. Bij Ellesie draait zorg om jou. In onze kleinschalige kliniek doen we er alles aan om te zorgen dat jij je veilig en in vertrouwen voelt tijdens de afspraak.

Is een gynaecologisch onderzoek zonder verwijzing mogelijk?

Ja, je kunt zonder verwijzing naar onze gynaecoloog komen voor een consult. Wel moet je de kosten voor deze gynaecologische check dan zelf betalen. Daarom raden wij aan toch met een verwijzing van de huisarts te komen. Je kunt de zorgkosten dan declareren bij je zorgverzekeraar. Daarover lees je meer op de pagina Zorgverzekering 2024.

Afspraak maken gynaecologische check-up

Wil jij meer inzicht in je lichaam of wil je weten of behandeling van jouw klachten mogelijk is? Maak gerust een afspraak in onze privékliniek om de gynaecoloog te spreken en om advies te vragen. Of het nu is voor een preventief gynaecologisch onderzoek of om samen een behandelplan te bepalen, wij helpen je graag verder. Zodat jij helemaal jezelf kunt zijn.