Anticonceptie
Anticonceptie is een verzamelnaam voor alle methoden die worden gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie (of voorbehoedsmiddelen) van de pil tot condoom en spiraaltjes.
Elke vrouw kan het ene anticonceptiemiddel beter verdragen dan andere. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt over de verschillende soorten anticonceptie die beschikbaar zijn, hun voor- en nadelen, en hoe je erachter kunt komen welke voor jou de juiste is. Bespreek je opties met je arts en kies wat je het beste past! In dit artikel willen we je helpen om een goede keuze te kunnen maken.
Wat is anticonceptie
Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie, dus het kan lastig zijn om erachter te komen welke voor jou de juiste is. Maar maak je geen zorgen, wij zijn er om je te helpen!
Kort gezegd is anticonceptie een manier om zwangerschap te voorkomen door te voorkomen dat zaadcellen een eicel bevruchten. Het kan op verschillende manieren worden bereikt, waaronder barrièremethoden zoals condooms, hormonale methoden zoals de pil, en permanente methoden zoals sterilisatie. Sommige methoden worden ook ingezet bij behandeling van menstruatieklachten of overgangsklachten.
Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om alle opties af te wegen en de methode te kiezen die het beste bij je past. Wat je ook beslist, zorg ervoor dat je altijd anticonceptie gebruikt voor veilige seks!
Wat zijn de verschillende types van anticonceptie?
Er bestaan verschillende soorten anticonceptie, die in twee categorieën kunnen worden onderverdeeld: hormonale en niet-hormonale.
Hormonale anticonceptie opties zijn onder andere de pil, de anticonceptiepleister, de ring en de prikpil. Deze methoden werken op basis van hormonen om zwangerschap te voorkomen, en ze hebben een aantal mogelijke bijwerkingen, zoals gewichtstoename, stemmingswisselingen en gevoelige borsten.
Anticonceptie zonder hormonen zijn condooms en pessariums. Deze methoden zijn een geschikte en prettige optie voor vrouwen die geen hormonale anticonceptie kunnen of willen gebruiken. Ze hebben weinig bijwerkingen, maar kunnen minder effectief zijn dan hormonale methoden.
Wat zijn de voordelen en nadelen van anticonceptie?
Er zijn veel verschillende anticonceptiemethoden en het kan lastig zijn om uit te vinden welke het beste bij je past. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om alle opties af te wegen voordat je een beslissing neemt.
Hier is een kort overzicht van de meest populaire methoden:
- Condooms zijn goedkoop en makkelijk te gebruiken, maar ze kunnen scheuren, knappen of afglijden. Dit is het enige anticonceptiemiddel dat je beschermt tegen soa’s.
- De pil is effectief en gaat lang mee, maar kan bijwerkingen hebben zoals misselijkheid, gewichtstoename en veranderingen in je libido. Je moet de pil iedere dag innemen om goed beschermd te zijn.
- Spiraaltjes gaan lang mee en hebben een zeer laag percentage mislukkingen, maar ze kunnen oncomfortabel zijn bij het inbrengen en krampen veroorzaken. Er zijn verschillende spiraaltjes. Zo zijn er een hormoonhoudende spiralen (zoals Mirena, Levosert of Kyleena) en er is een koperspiraal zonder hormonen. Plaatsen kan bij de huisarts, gynaecoloog of bij sommige verloskundigen. Na plaatsing van je spiraaltje ben je voor meerdere jaren beschermd, variërend van 5, 6 tot zelfs 10 jaar.
- De anticonceptiepleister, of hormoonpleister, is gemakkelijk te gebruiken en discreet. Het risico is dat hij af kan vallen of per ongeluk kan worden verwijderd. Deze anticonceptiepleister plak je 1x per week.
- De prikpil is eveneens een goede optie als anticonceptie. Deze prikpil werkt 3 maanden. Daarna dien je een nieuwe prik te halen, te plaatsen voor 3 maanden.
- Een hormoonstaafje, of Implanon, is een vorm van anticonceptie die lange tijd bescherming biedt tegen zwangerschap. Je laat het anticonceptiestaafje via de huisarts of gynaecoloog plaatsen in je bovenarm en bent dan meerdere jaren (maximaal 3 jaar) beschermd tegen zwangerschap.
- De hormoonring, of Nuvaring, is ook gemakkelijk te gebruiken en discreet, maar kan vaginale irritatie of gewichtstoename veroorzaken. Dit is een vorm van hormonale anticonceptie. Je plaatst de hormoonring zelf, dit doe je 1 keer per cyclus - dus iedere cyclus een nieuwe ring. Tijdens vrijen kun je de ring verwijderen, maar je moet deze vervolgens direct vaginaal terugplaatsen om geen onderbreking in de anticonceptieve werking te krijgen.
- Een permanente optie is sterilisatie. Dit kan zowel bij de man als de vrouw. Kies je als vrouw voor sterilisatie, dan worden je eileiders afgesloten. Je eicellen kunnen dan niet meer bevrucht worden. Sterilisatie bij de man houdt in dat de zaadleiders worden onderbroken, zodat er geen zaadcellen meer in het sperma komen en bevruchting niet meer mogelijk is. Beide ingrepen worden in het ziekenhuis uitgevoerd en zijn onomkeerbaar.
Hoe kies je de juiste anticonceptie voor jou?
Het kan lastig zijn om uit te vinden welk voorbehoedsmiddel voor jou de juiste is. Leeftijd, levensstijl en zelfs je eigen persoonlijke doelen zijn allemaal factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste anticonceptie.
Wil je anticonceptie waar je lange tijd niet aan hoeft te denken? Dan kan een hormoonstaafje of spiraaltje een goede optie voor je zijn. Je huisarts, verloskundige of gynaecoloog kunnen deze voor je plaatsen.
Wanneer je anticonceptie wilt die geen hormonen bevat, dan zijn een koperspiraal en condooms een goede optie voor je.
Heb je liever een voorbehoedsmiddel waarbij je zelf controle hebt? Dan zou je kunnen kiezen voor de anticonceptiepil of een hormoonring. Bij deze vorm van anticonceptie heb je geen arts of verloskundige nodig voor het plaatsen.
Voor bescherming tegen soa’s moet je condooms gebruiken, andere voorbehoedsmiddelen beschermen alleen tegen zwangerschap.
Bovengenoemde vormen van anticonceptie zijn allemaal omkeerbaar en kunnen op ieder moment gestopt worden. Je bent dan in de meeste gevallen vrijwel direct weer vruchtbaar. Dat is fijn als je op een later moment wel zwanger wil worden, of nog niet zeker bent of je dat wilt. Wil je geen kinderen (meer), dan kun je sterilisatie overwegen als anticonceptie. Dit is een onomkeerbare methode.
Anticonceptie in het kort
Er zijn tegenwoordig een heleboel anticonceptie-opties beschikbaar voor vrouwen. Hormonale en niet-hormonale anticonceptie, lange- en kortetermijnoplossingen, permanente en omkeerbare anticonceptie - de lijst gaat maar door! Zo is er altijd een keuze die bij jouw leefstijl en doelen past.
We hopen dat dit artikel je een beter inzicht heeft gegeven in de verschillende soorten anticonceptie die er zijn, en dat je nu beter weet welke optie het beste bij jou en je levensstijl past. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met zorg die bij jou past.