Podcast: Hevig Menstrueel Bloedverlies

Menstruatieklachten en hevig bloedverlies kunnen je leven behoorlijk beïnvloeden. 1/3 van de vrouwen heeft zoveel last van het bloedverlies dat de dagelijkse werkzaamheden (thuis, op het werk of op school) niet normaal kunnen plaatsvinden. Oorzaken en symptomen kunnen verschillend zijn. Maar als hevig bloedverlies jouw agenda gaat bepalen, wordt het tijd om er iets aan te doen. Gynaecoloog Els van Doorn vertelt in de nieuwe podcast van Ellesie over de impact van hevig menstrueel bloedverlies én wat je kan doen om klachten te verminderen. Luisteren kan via het Ellesie Spotify kanaal:

Transscriptie

[Muziek]

Rianne: Welkom bij deze tweede podcast van Ellesie vrouwenkliniek. Mijn naam is Rianne Bongers-van Zanten en vandaag ga ik in gesprek met gynaecoloog Els van Doorn over hevig menstrueel bloedverlies. Els, volgens mij zijn er heel veel vrouwen die last hebben van hevig bloedverlies, maar komen ze dan niet bij de dokter terecht.

Els: Dat klopt zeker, er is zelfs onderzoek naar gedaan: 1 op de 5 vrouwen heeft last van hevig bloedverlies, hevig menstrueel bloedverlies. En die komt ook niet bij de dokter terecht omdat zelfs 30% van de vrouwen die denkt van goh ik zou eigenlijk eerlijk gezegd niet weten hoe dat mijn huisarts mij verder kan helpen. En mocht die huisarts je niet verder kunnen helpen, dan kun je altijd vragen natuurlijk of dat je doorverwezen mag worden naar Ellesie vrouwenkliniek. Wij staan graag klaar om je verder te helpen. En dat kan zelfs in Boxmeer en Gorinchem.

Rianne: Ja. Want, wanneer is veel nou te veel? Hoe weet je nou dat jouw menstruatie echt te hevig is?

Els: Om maar een voorbeeld te noemen – we hebben toch altijd de menstruatiekalender, en die kun je eigenlijk op Google, overal kun je die wel eigenlijk wel vinden zo’n menstruatiekalender, daarmee kun je eigenlijk aangeven goh hoeveel bloedverlies heb ik nou. Je hebt ook diverse apps waar je het bij kan houden van goh hoeveel bloedverlies heb ik nu eigenlijk deze dag van de menstruatie, of hoeveel dagen in de maand dat je het aan kunt geven. En dat is van heel weinig tot heel veel, maar dan heb je het alleen over de app waar je het op kunt aangeven maar daadwerkelijk wat verlies je nu vaginaal, wat zie je in de onderbroek of wat zie je in het toilet – dat kan soms variëren, en dan heb je het over ruim bloedverlies als je stolselverlies hebt bijvoorbeeld. Sommige vrouwen verliezen knikkergrootte tot zelfs golfbalgrootte aan stolsels, aan bloedverlies. Sommigen noemen het ook bloedproppen, ter verduidelijking. Maar het kan ook zijn dat je, dat je ieder uur of zelfs ieder halfuur volledig je maandverband moet verwisselen, en dan hebben sommige vrouwen al het grootste maandverband of de grootste tampon er al in zitten, dus dubbelop eigenlijk, de zekering. Sommigen hebben een menstruatiecup die ze regelmatig verversen. Maar zelfs dan ook nog natuurlijk maandverband daarbij gebruiken. Sommige vrouwen hoor ik zelfs over dat ze de luier nemen van hun baby, of kraamverband die ze gebruiken eigenlijk die ze gebruiken bij gewone menstruaties. En sommigen die hebben echt vuilniszakken nodig om van A naar B te komen. Ze nemen extra kleding mee, om de dag goed door te komen.

Rianne: Dat klinkt heel heftig. Want, hoe zijn die vrouwen eraan toe als ze bij jou komen? Want dat heeft heel veel impact op je dagelijks leven denk ik.

Els: Ja, sommige vrouwen die zijn echt ten einde raad. Die zeggen ook van joh alsjeblieft doe er iets aan en die zijn zo blij te horen dat er dan een oplossing voor ze is, dat we ze een oplossing kunnen bieden. Ja dus we gaan samen graag op zoek naar een oplossing. Zodat je weer lekker in het leven kunt staan.

Rianne: Want wat zijn oplossingen? Je hebt natuurlijk altijd wel anticonceptie die eventueel bloedingen kan verminderen, maar zijn er ook nog andere oplossingen voor?

Els: Ja, anticonceptie bedoel je dan de anticonceptiepil, hè?

Rianne: Bijvoorbeeld.

Els: Dat zou kunnen, dat is meestal ook een van de eerste dingen waar je mee start en daar zal de huisarts misschien ook in eerste instantie mee starten. Je kunt denken aan de prikpil, je kunt denken aan de Implanon, dat is een hormoonstaafje wat je kunt gebruiken. Dat zijn methodes ook die je wat langer kunt gebruiken: de prikpril duurt drie maanden dat je daar het effect van ziet. Het Implanonstaafje is bijvoorbeeld 3 jaar dat je die erin kunt houden, die wordt in de arm ingebracht. Maar je hebt bijvoorbeeld ook het hormoonstaafje, of het hormoonspiraaltje, die je in de baarmoeder aanbrengt, en die geeft lokaal z’n afgifte af en die kun je 6 jaar erin laten zitten. En veel vrouwen reageren daar goed op, dat beduidend daar minder bloedverlies is. Dus ja, zeker de moeite waard om toch eerst maar eens op zoek te gaan naar een behandeling.

Daarnaast heb je ook nog injecties om te zorgen dat je kortdurend in de overgang zou worden ‘gejaagd’, of dat je daar kortdurend in belandt om te zorgen dat het bloedverlies kortdurend maar wel gestopt wordt. En soms kan dat zijn bijvoorbeeld als je moet denken aan endometriose, waarbij er ook sprake is van veel pijnklachten. Dus dan kun je die behandeling goed toepassen.

Rianne: En wanneer er sprake is van een nog onvervulde kinderwens, zijn die methodes dan ook geschikt?

Els: Eh, voor kortdurende perioden wel, en zeker zoals die injecties waar ik het net eigenlijk over had – GnRH-antagonisten worden ze ook wel genoemd, Lucrin of Zoladex – eh, die worden vaak dan toegepast en zeker voor vrouwen met endometriose want dan kun je eigenlijk de endometriose goed doen slinken, en dan stop je daarna na drie maanden of na zes maanden stop je dan de injecties, en dan kun je eigenlijk daarna meteen door met de vruchtbaarheidsbehandeling of de kinderwens als dat op dat moment aanwezig is. Dus het hangt er volledig vanaf wat de onderliggende oorzaak is van het hevige bloedverlies en inderdaad of dat vrouwen nog een kinderwens hebben. Natuurlijk kijken we daarnaar mee – we kijken naar het complete plaatje; wat is jouw wens daarin en hoe kunnen we jou daar zo goed mogelijk in ondersteunen?

Rianne: Ja want stel je hebt geen kinderwens meer én er is sprake van hevig bloedverlies, zijn er dan nog meer definitieve oplossingen?

Els: Ja, ja. Dat kan. Vroeger was het natuurlijk meer gewoon om te zeggen van nou dan halen we de baarmoeder er maar uit. Maar dat is toch best een grote ingreep, al zijn de technieken nu natuurlijk wel goed vooruitgegaan en verbeterd dat je ook via minimale sneetjes in de buik dat je via een kijkoperatie de baarmoeder kunt verwijderen, dat vindt nog steeds wel veel plaats. Maar als je nagaat dat je eigenlijk met een relatief kleine ingreep zoals een Novasure eh, endometriumablatie zoals we dat noemen, waarbij je eigenlijk het baarmoederslijmvlies wegbrandt. Dat is een techniek die eigenlijk maximaal twee minuten het baarmoederslijmvlies wordt verhit, wordt eigenlijk weggebrand, en dat dat voor vrouwen goed te doen is, natuurlijk wel met de nodige aanvullende pijnstilling, maar dat kan gewoon in een poliklinische setting, dus dat doen we ook. En vrouwen kunnen dan eigenlijk gewoon dezelfde ochtend, in een goede conditie, kunnen ze meteen weer naar huis. Ja. En het effect, sorry dat moet ik je natuurlijk nog vertellen [lacht].

Rianne: Daar zijn we met name benieuwd naar, ja [lacht].

Els: Is dat 80 tot 90% procent van de vrouwen die hier baat bij hebben, dat die 50 tot 100% minder bloedverlies ervaren. Dus dan moet je je voorstellen de helft minder bloedverlies tot zelfs volledig droog erop zijn. En dat is vaak toch over een periode van vijf en soms zelfs tien jaar dat ze daar profijt van hebben, dus dat kan voor net sommige vrouwen zijn dat ze die periode kunnen overbruggen naar de overgang, dus dat is heel erg fijn.

Rianne: Ja. En kan zoiets dergelijks ook wanneer je nog wel een kinderwens hebt? Is er nog een mildere vorm van het verminderen van de bloedingen?

Els: Nee, eigenlijk – ja, je hebt natuurlijk nog wel andere alternatieven, waar we ook mee gaan kijken als er nog wel een kinderwens is, maar dit is eigenlijk echt een definitieve behandeling als er geen kinderwens meer is. Dus er moet echt sprake zijn van afgesloten kinderwens, dat noemen we ook afgesloten familieplanning, en je moet je er ook wel van bewust zijn; deze behandeling brandt het baarmoederslijmvlies weg, maar je hebt aanvullend nog wel anticonceptie nodig. Tenzij natuurlijk bijvoorbeeld partner gesteriliseerd is, dan is dat natuurlijk wat makkelijker, maar je moet je er wel van bewust zijn dat zwanger raken wel kan, maar niet wenselijk is.

Rianne: Oké. En ik las hier op jullie website ook iets over de NovaSure en de MyoSure. Eén van die twee benoemde je net al. Hoe zit het met die andere?

Els: MyoSure? Dat is eigenlijk een techniek en dan kom je eigenlijk terug op 1 op die 5 vrouwen heeft last van hevig bloedverlies, dat kan ten grondslag liggen aan diverse oorzaken. Soms vind je niet altijd een oorzaak, maar soms vind je wel bij gynaecologisch onderzoek dat er bijvoorbeeld sprake is van een poliep of een vleesboom. Over het algemeen zijn dat goedaardige aandoeningen, maar kunnen wel hinderlijk veel bloedverlies geven. En met deze MyoSure-techniek kun je eigenlijk door middel van een kleine camera die je via vaginaal via de baarmoederhals in de baarmoederholte inbrengt, kun je eigenlijk met een klein [onduidelijk] kun je met de MyoSure-techniek – dat is eigenlijk een klein ‘happertje’, kun je eigenlijk zorgen dat vlot de vleesboom of de poliep wordt verwijderd.

Rianne: Oké, dus ik hoef niet rond te blijven lopen met hevig menstrueel bloedverlies – als ik bij jullie op gesprek kom, dan gaan we kijken wat mijn kinderwens of mijn familieplanning nog is, en wat dan tijdelijke of definitieve oplossingen kunnen zijn die mij verder kunnen helpen.

Els: Ja! Ja, dus niet mee rond blijven lopen: kom langs!

Rianne: Dankjewel Els voor deze instant podcast over hevig menstrueel bloedverlies.

[Muziek]