Sterilisatie van de vrouw

Overweeg je als vrouw een sterilisatie? Dan wil je waarschijnlijk weten hoe dat werkt, wat de voor- en nadelen zijn en hoe het herstel en de gevolgen eruit zien. Bij Ellesie voeren we ook sterilisaties bij vrouwen uit, dus vinden we het belangrijk om jou vooraf goed te informeren. Op deze pagina geven we daarom een antwoord op veelgestelde vragen over vrouwelijke sterilisatie. Wil je meer weten of je situatie persoonlijk bespreken? Vraag gerust een consult aan met de gynaecoloog. Zo krijg jij de zorg die bij jou past.

Spring naar:

Hoe werkt sterilisatie bij de vrouw?

Sterilisatie gebeurt door de eileiders af te sluiten. Dat kan met clips, ringetjes of door de eileiders dicht te branden of geheel te verwijderen. Dit gebeurt via een kijkoperatie (laparoscopie). Dat betekent dat we via de buikholte met een kijkbuis werken. Zo’n laparoscopische sterilisatie bij Ellesie gaat als volgt:

  1. Je wordt onder narcose gebracht door de anesthesioloog
  2. De gynaecoloog maakt onder/in de navel een klein sneetje van ongeveer 1 centimeter
  3. Via een dunne holle naald wordt er (onschuldig) koolzuurgas in de buikholte aangebracht om meer ruimte te creëren
  4. De gynaecoloog brengt via deze kleine snede een kijkbuis met camera naar binnen
  5. De gynaecoloog maakt nog een of twee kleine sneetjes in de buikholte om de instrumenten in te kunnen brengen en de ingreep uit te kunnen voeren
  6. Met deze instrumenten sluit de de gynaecoloog de eileiders af met ringen of clips of verwijdert de eileiders
  7. De instrumenten en kijkbuis worden weer naar buiten gehaald en de sneetjes worden netjes dichtgehecht met zelf-oplosbare hechtingen

 

Sterilisatie van de vrouw: zo werkt het
Bron: thuisarts.nl

 

Wanneer kun je je als vrouw laten steriliseren?

Sterilisatie is een behandeling voor wanneer je geen kinderwens of een afgesloten kinderwens hebt. Het wordt aangeraden met sterilisatie te wachten tot je minimaal 30 jaar bent en, als je een kind hebt, totdat dit kind 1 jaar oud is. De kans op spijt na sterilisatie blijkt namelijk hoger onder vrouwen die zich erg jong of kort na een zwangerschap (of bijvoorbeeld tijdens een keizersnede) hebben laten steriliseren. Ook als er wordt gekozen voor sterilisatie vanuit emotionele factoren, zoals relatieproblemen of na een miskraam, is het percentage vrouwen dat spijt krijgt hoger.

Daarbij zijn er soms nog andere opties. Zo kan een andere vorm van anticonceptie beter passen bij jouw wensen. Als gynaecoloog vinden wij het belangrijk jou goed te informeren over alle mogelijkheden en voor- en nadelen daarvan. Natuurlijk blijft het altijd jouw keuze. Samen komen we tot een behandelplan dat bij jou past.

Voor- en nadelen van sterilisatie bij vrouwen

Voordelen

Nadelen

Herstel na een sterilisatie als vrouw

Laparoscopische sterilisatie is een minimaal invasieve ingreep. Het duurt niet lang en de hersteltijd is relatief kort. Direct na de operatie zal je waarschijnlijk wat pijn hebben en kun je misselijk zijn en misschien moeten overgeven. Daarna kun je een tijdje last hebben van een dikke buik of buikpijn, schouderpijn (dit komt door het toegediende koolzuurgas), vermoeidheid en/of vaginaal bloedverlies. Dit zijn allemaal normale klachten die over het algemeen snel wegtrekken: meestal binnen een paar dagen tot een paar weken.

Leefregels voor thuis: neem zeker de eerste dagen veel rust. Luister goed naar je lichaam en doe liever iets te weinig dan iets te veel. Het is niet aan te raden om meteen een huishouden te proberen te runnen of weer aan het werk te gaan. Vraag hulp in je omgeving waar mogelijk. Na een paar dagen kun je langzaamaan meer lichte dagelijkse taken oppakken. Laat zwaardere activiteiten (sporten, zwaar tillen, fietsen, seks) liever een paar weken wachten totdat je lichaam er klaar voor is.

Klachten en hersteltijd lopen uiteen. Je gynaecoloog geeft je tijdens je traject specifiekere informatie voor jouw situatie en plant na de operatie alvast een controle voor over ongeveer 3 weken met je in. Heb je vragen, twijfels of ervaar je klachten waar je je zorgen om maakt, neem dan gerust contact op om dit te bespreken.

Meer veelgestelde vragen over sterilisatie bij vrouwen

Word je nog ongesteld na sterilisatie als vrouw?

Ja, na sterilisatie van de vrouw komt menstruatie gewoon weer op gang. Er verandert door een sterilisatie niets in je hormoonhuishouding of cyclus. Heb je voorafgaand aan de sterilisatie last van menstruatieklachten zoals heftige menstruatiepijn of hevig menstrueel bloedverlies, dan is sterilisatie hier geen oplossing voor. Na sterilisatie kun je hier alsnog behandeling voor nodig hebben.


Lees meer

Kom je in de overgang na sterilisatie?

Nee, na sterilisatie als vrouw treedt er geen menopauze op. Sterilisatie is een behandeling waar geen hormonen bij komen kijken. Je hormoonhuishouding verandert dan ook niet, waardoor zaken zoals je cyclus en libido hetzelfde blijven. Er is ook niets bekend over vervroegde overgang of andere overgangsklachten dan normaal.


Lees meer

Hoe groot is de kans op zwangerschap na sterilisatie van de vrouw?

Er is een hele geringe kans dat je na sterilisatie alsnog zwanger wordt. 2 à 5 vrouwen op de 1000 worden in hun leven toch zwanger na sterilisatie (99.5 à 99.8% betrouwbaarheid). Dit lijkt vergelijkbaar met andere methodes zoals de pil (99% betrouwbaarheid) of een spiraal (99.9% betrouwbaarheid), maar bedenk: de cijfers van de pil en spiraal zijn gerekend per jaar, terwijl de cijfers van sterilisatie over het hele leven zijn gerekend.


Lees meer

Is sterilisatie van de vrouw ongedaan te maken?

Laparoscopische sterilisatie is in theorie omkeerbaar door de ringetjes of clips weer te verwijderen of door hersteloperatie bij verwijderde eileiders, maar dit is erg moeilijk en slaagt niet gegarandeerd. Als zo’n hersteloperatie wel succesvol is, ligt de kans op zwangerschap tussen de 40 en 85%. Maar: de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is ook hoger. Houd er daarnaast rekening mee dat een hersteloperatie niet vergoed wordt vanuit de basisverzekering en dat ook bij deze ingreep sprake kan zijn van bijwerkingen of complicaties. Over het algemeen wordt er tegenwoordig niet meer zo snel op een hersteloperatie overgegaan – er wordt eerder voor bijvoorbeeld in vitro fertilisatie (IVF) gekozen.


Lees meer

Is sterilisatie van man of vrouw beter?

Er zitten een aantal voordelen aan de sterilisatie van de man. Bijvoorbeeld de lagere kosten, het relatief snellere herstel en de nog kleinere kans op zwangerschap (0,5 à 1 op de 1000). De kans op spijt ligt ook hoger omdat mannen hun leven lang vruchtbaar blijven. Ook is het ongedaan maken van een mannelijke sterilisatie vaak minder succesvol en kan de vruchtbaarheid van de man na een hersteloperatie verminderd zijn. Beslissen wie een sterilisatie ondergaat, is uiteindelijk iets dat jij samen met je partner moet overwegen.


Lees meer

Wat kost sterilisatie van de vrouw?

De kosten voor sterilisatie van een vrouw verschillen per zorgaanbieder. Gemiddeld ligt de prijs zo tussen de 1200 en 1500 euro, maar hogere bedragen komen ook voor. Informeer daarom goed bij de behandelaar die jij kiest wat bij hen voor sterilisatie van de vrouw de kosten zijn. En vraag na bij je zorgverzekeraar of je de behandeling (deels) vergoed krijgt.

Kosten en tarieven bij Ellesie


Lees meer

Overweeg je sterilisatie?

Ga in gesprek met de gynaecoloog om jouw mogelijkheden te bespreken

Gratis webinar over het afwijkende uitstrijkje

Gratis webinar over het afwijkende uitstrijkje

Op maandagavond 17 juni organiseren wij het gratis webinar ‘Wat te doen bij een afwijkend uitstrijkje?’ Gynaecoloog Thamar Koudstaal vertelt je meer over wat een afwijkende uitslag betekent én wat we daarna kunnen doen aan onderzoek en behandeling.

Meld je aan voor het webinar! Stel een andere vraag!