Wat doet een overgangsconsulent?

Overgangsklachten worden vaak niet goed herkend of begrepen. Maar als je naar een overgangsconsulent gaat, kom je terecht bij een specialist die jouw klachten en de impact daarvan op je dagelijks leven als geen ander begrijpt. Wat doet een overgangsconsulente precies? Waarom en wanneer ga je naar een overgangsconsulent? En hoe ziet een behandeling eruit? Lees hieronder meer over wat een overgangsconsulent doet.

Waarom een overgangsconsulent?

De overgang is een periode die een flinke impact op je dagelijks leven kan hebben. Symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, vermoeidheid, minder zin in seks, concentratieproblemen, depressieve gevoelens en pijnklachten kunnen je behoorlijk belemmeren. Veel vrouwen die hier hulp voor zoeken, voelen zich helaas niet serieus genomen. Er wordt gedaan alsof dit er nu eenmaal bij hoort, of de klachten worden niet eens herkend en goed behandeld. Dat is niet alleen vervelend, maar kan zelfs gevaarlijk zijn – bijvoorbeeld als het om hartklachten of gewrichtsproblemen gaat.

Een overgangsconsulent is iemand die weet dat het niet zo hoeft en dat overgangsklachten verminderen of zelfs verhelpen vaak gewoon mogelijk is. Bijvoorbeeld door middel van veranderingen in leefstijl en mindset, of waar nodig met medicatie of een operatie. Samen zullen jullie kijken wat er precies aan de hand is en hoe jullie dit kunnen aanpakken. Zodat jij je weer beter kunt voelen en jezelf kunt zijn.

Behandeling bij een overgangsconsulent

Een behandeling bij een overgangsconsulent (of leefstijlconsulent) is eigenlijk altijd maatwerk. Jouw lichaam en jouw klachten zijn uniek voor jou, dus moet de behandeling ook uniek voor jou zijn. Een behandeling bestaat vaak uit een of meerdere van de volgende onderdelen (sommige na consult met jouw behandeld gynaecoloog):

Ook kun je in overleg doorverwezen worden naar een andere medisch specialist. Zoals een reumatoloog, cardioloog, seksuoloog of psycholoog. Alles om jouw behandeling zo compleet en passend mogelijk te maken. Want jij verdient zorg die bij jou past.

Ellesie als jouw overgangsconsulente

Bij sommige klinieken is de overgangsconsulent één gespecialiseerde functie. Bij andere, zoals Ellesie, is dit een specialisme verdeeld over een multidisciplinair team dat bestaat uit een gynaecoloog, leefstijlconsulent en verpleegkundige. Ook werken we samen met en kunnen we dus laagdrempelig doorverwijzen naar specialisten zoals een seksuoloog, psycholoog, reumatoloog of cardioloog.

Het voordeel daarvan is dat jouw klachten echt goed doorgrond en behandeld kunnen worden. Samen onderzoeken we waar jouw klachten vandaan komen en hoe we deze op kunnen lossen. Dat doen we met de Green Scale, een anamnese en een gynaecologisch onderzoek, plus soms aanvullende diagnostiek.

Alles gebeurt in een kleinschalige, vertrouwde en persoonlijke omgeving. Je wordt niet overspoeld door behandelaren en hoeft je verhaal niet keer op keer te doen. We snappen heel goed dat het spannend kan zijn om hulp voor je overgangsklachten te zoeken. Daarom staan jouw veiligheid en comfort voor ons voorop. We nemen alle tijd en aandacht voor jou en jouw vragen en begeleiden je gedurende het gehele behandeltraject.

Blijf niet onnodig lopen met klachten. Ons multidisciplinaire team staat collectief als overgangsconsulent voor jou klaar. Kom langs en ga weer met plezier door het leven.