Verzakkingsklachten

Heb je een zwaar gevoel in de vagina, moeite met plassen of ontlasting, vage pijnklachten in de bekkenbodem of een ander gevoel bij de seks? En vermoed je dat dit een verzakking is? Een verzakking is niet gevaarlijk, maar kan wel hinderlijk zijn. Wij geven jou zorg die bij je past, zodat jij zonder klachten en helemaal jezelf in het leven kunt staan.

Spring naar:

Wat is een verzakking?

Een verzakking of prolaps is wanneer een of meerdere van de organen in de bekkenbodem niet meer goed op de plaats zitten. Het kan gaan om een voorwandverzakking (blaas), baarmoederverzakking, achterwandverzakking (endeldarm) of een combinatie daarvan.

De oorzaak van een verzakking ligt in zwakke of beschadigde spieren in de bekkenbodem. Vandaar dat een verzakking na een zwangerschap of operatie zoals een baarmoederverwijdering (hysterectomie) bijvoorbeeld vaak voorkomt. Ook veelvuldig hard hoesten (bijvoorbeeld door een longaandoening) of hard persen (bijvoorbeeld bij het ontlasten, door zwaar tillen of tijdens een bevalling) kan een verzakking veroorzaken. Daarnaast verhogen ouder worden, genetische aanleg en overgewicht de kans op een verzakking.

Hoe voelt een verzakking?

Wat voel je bij een verzakking? Hoe herken je dat het een verzakking is? Een prolaps kan licht zijn met amper klachten, of juist zwaarder en pijnlijker aanvoelen. Maar over het algemeen kun je een verzakking herkennen aan de volgende symptomen:

Heb ik een verzakking? Symptomen checklist:

Symptomen baarmoederverzakking

Symptomen voorwandverzakking (blaas)

Symptomen achterwandverzakking (darm)

Wat te doen bij een verzakking?

Als je weinig tot geen klachten van een verzakking hebt, is het een optie om niets te doen. De verzakking verdwijnt niet vanzelf, maar is ook niet gevaarlijk. Houden je klachten aan of worden ze erger, dan zijn er verschillende behandelmethodes mogelijk.

Wat moet je niet doen bij een verzakking:

Vermijd veel druk op de bekkenbodem – probeer niet zwaar te tillen, veel kracht uit te oefenen bij het sporten of hard te persen bij een toiletbezoek. Ga zeker niet proberen om een verzakking zelf terug te duwen! Neem contact op met je huisarts of gynaecoloog om je klachten te laten behandelen.

Behandeling van verzakkingsklachten bij vrouwen

Een verzakking is een veelvoorkomende klacht. Het is niet gevaarlijk, maar kan wel vervelend en een enkele keer zelfs pijnlijk zijn. Behandeling is gelukkig goed mogelijk. Heb je last van verzakkingsklachten, dan kunnen wij je op de volgende manieren helpen:

Bekkenbodemfysiotherapie
De bekkenbodemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van bekkenbodemklachten zoals een verzakking. Deze bekkenbodemspecialist zal samen met jou oefeningen doen, waarna je hier zelf thuis mee doorgaat. Zo herstel je de spierkracht en stabiliteit van de bekkenbodem en houd je deze op peil. Het is belangrijk dat je deze oefeningen blijft doen, ook als je denkt dat de verzakking weg is. Anders bestaat de kans dat de klachten terugkomen.

Wat doet een bekkenbodemfysiotherapeut?

Ring plaatsen bij verzakking (pessarium)
Een pessarium is een kunststof ring die de organen op hun plek houdt. Zo’n ring plaatsen kan bij een baarmoederverzakking of blaasverzakking een goede optie zijn. Seks is nog mogelijk bij gebruik van een ring. De gynaecoloog overlegt met je of dit in het geval van jouw klachten en jouw bekkenbodem geschikt is.

Verzakkingsoperatie
De meeste behandelmethodes tegen een verzakking bestrijden de klachten, maar de verzakking blijft. Met een operatie gaat de verzakking helemaal weg. Wat voor operatie dit precies is, hangt af van de soort verzakking. Je gynaecoloog bespreekt de mogelijkheden en de voor- en nadelen van een operatie met je tijdens een persoonlijk consult.

Leefstijlveranderingen
Soms kunnen kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan anders gaan eten of bewegen of stoppen met roken. Afhankelijk van jouw leefstijl en klachten geeft onze leefstijladviseur persoonlijk leefstijladvies om jouw klachten te verlichten.

Meer hulp nodig? Gebruik de Keuzehulp van thuisarts.nl